Prețurile caselor și terenurilor vor crește cu până la 10% în 2021

Ad imageAd image

Aproximativ o treime dintre specialiștii în imobiliare care au participat la studiul realizat de RE/MAX și Veridio.ro se așteaptă ca în 2021 prețurile caselor și terenurilor să crească cu până la 10%, precizează forbes.ro.

În schimb, pe segmentul spațiilor comerciale/office, aceștia preconizează scăderi ale prețurilor.

„Piața imobiliară rămâne una dintre industriile cu cel mai mare dinamism în economie – fiind un vector de dezvoltare principal, mai ales pentru economiile emergente, astfel că perioadele de turbulențe generează mari oportunități în acest domeniu. 2020 a fost un an cu mari schimbări în societate și economie, un an în care industrii importante au fost profund destabilizate, iar cu toate astea piața imobiliară s-a dovedit a rămâne stabilă și la fel de dinamică precum în 2019. Despre 2021 credem că va fi un an cu o piață rezidențială în dezvoltare, cu o posibilă ușoară corecție în piața comercială și de birouri, adusă de comprimarea retail-ului stradal și telemuncă, dar cu o creștere a segmentului de terenuri de construcție”, a declarat Răzvan Cuc, Președintele RE/MAX România.

Prețurile caselor și terenurilor pot crește, ale apartamentelor pot stagna

Potrivit specialiștilor în imobiliare care au participat la studiu, casele vor rămâne în continuare în topul preferințelor rezidențiale ale românilor, drept pentru care majoritatea prevede o creștere sau cel mult o stagnare a prețurilor pe acest segment. Astfel, peste o treime (35%) dintre respondenți sunt de părere că prețurile caselor vor cunoaște creșteri de până la 10%, în timp ce 29% prevăd o stagnare a acestora. Scăderea este prognozată de doar 20% dintre participanții la studiu.

Creșteri de până la 10% sunt menționate și pentru segmentul terenuri, 33% dintre respondenți estimând că acestea vor reprezenta o investiție valoroasă și în 2021. Prognoza reflectă, de altfel, preferințele cumpărătorilor de a se îndepărta de agitația urbană și de a-și construi o locuință cu mai mult spațiu personal.

Pe de altă parte, specialiștii au păreri împărțite în cazul apartamentelor. Dacă cei mai mulți (32%) prognozează că prețurile acestora vor stagna în 2021, un procent de 24% sunt de părere că segmentul menționat va cunoaște scăderi ale prețurilor, iar alt procent de 24% spun că vor fi creșteri în acest sens. Scăderi se vor înregistra și în cazul spațiilor comerciale/ office, o majoritate de 30% preconizând prețuri micșorate cu mai mult de 10% pe acest segment. Această tendință reflectă mutarea afacerilor în mediul online, precum și noua normă de work from home.

Schimbările aduse de pandemie s-au văzut și în cererea, respectiv prețurile pe segmentul chirii. Astfel, participanții la sondaj consideră că și la nivelul anului 2021 prețurile chiriilor vor stagna (35%) sau chiar vor scădea cu până la 10%, răspund ales de 26% dintre aceștia. Tot din aceleași considerente, peste o treime (32%) sunt de părere că prețurile de închiriere pe piața office vor cunoaște scăderi de până la 10% sau cu mai mult de o zecime (32%).

Principalii factori care au influențat piața imobiliară în 2020

Cea mai importantă provocare din 2020, menționată de o majoritate de 46%, a fost, evident, pandemia COVID-19. Pe de-o parte, restricțiile și distanțarea socială au îngreunat activitatea agenților imobiliari, iar pe de altă parte, contextul social a adus cu sine o oarecare îngrijorare legată de posibilele scăderi de venituri. Totodată, în contextul șomajului crescut și mutării facultăților în mediul virtual s-a cunoscut o scădere a prețurilor chiriilor în marile orașe.

Alte schimbări reprezentative pentru această perioadă, ca efecte directe al pandemiei, au fost creșterea interesului pentru segmentul case și terenuri, factor ales de 14% dintre participanții la studiu, respectiv creșterea prețurilor proprietăților, observație făcută de 10% dintre aceștia.

Comparativ, în 2019 primul factor care a influențat piața, la mare diferență procentuală de restul, a fost creșterea prețurilor proprietăților, iar în 2018 oscilația indicelui ROBOR, aflat în scădere.

Piața imobiliară din Europa, principalele schimbări și tendințe*

Potrivit studiilor realizate la nivel european, una dintre principalele schimbări observate a fost scăderea constantă a investițiilor, care au ajuns la valori apropiate de cele din 2014, în contextul în care în ultimii șase ani s-a înregistrat o creștere a acestora.

Băncile sunt dispuse în continuare să acorde finanțări pentru clienții interesați de tranzacții imobiliare, dar sunt sceptice în privința finanțării dezvoltatorilor. Excepție fac România și Cehia, unde finanțările se acordă încă la un nivel moderat.

Cele mai multe țări europene se așteaptă la creșteri ale prețurilor locuințelor în următorii doi ani, deși acestea au stagnat sau chiar au scăzut în ultima perioadă. În ultimii 10 ani, prețurile locuințelor a crescut cu 25% pe plan european, iar prețurile chiriilor cu circa 14,2%.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu