Presedintele Poloniei si-a pierdut viata intr-un tragic accident de aviatie – Alaturi de el au decedat sotia sa si inalti oficiali polonezi

Presedintele polonez Lech Kaczynski, sotia sa, presedintele bancii centrale a Poloniei, Slawomir Skrzypek, seful statului major al armatei, si zeci de demnitari polonezi au murit sambata dimineata in urma prabusirii avionului de tip Tupolev in care se aflau, in apropiere de aeroportul Smolensk, din vestul Rusiei, informeaza agentiile de presa ruse si poloneze.

Lech Kaczynski si sotia sa se aflau printre cele 132 de persoane aflate la bordul avionului care au murit in accident.

La bordul avionului se mai aflau politicieni, lideri religiosi si fosti disidenti anticomunisti, care urmau sa participe la ceremonia de marcare a 70 de ani de la masacrul de la Katyn, unde 22.000 de ofiteri polonezi au fost executati sumar de catre serviciile de securitate sovietice din acea vreme (NKVD).

Postul de televiziune polonez TVN 24, care il citeaza pe primarul orasului Smolensk, a anuntat ca nu exista supravietuitori in urma prabusirii avionului, un Tupolev-154. Guvernatorul regiunii ruse Smolensk a confirmat la randul sau ca presedintele Kaczynski se afla la bordul avionului si a murit in accident, in timp ce autoritatile poloneze au confirmat ca presedintele Bancii centrale poloneze se afla pe lista pasagerilor.

Avionul a lovit copacii aflati in apropierea aeroportului si a luat foc, dupa care flacarile s-au extins. Anchetatorii incearca sa afle cauza prabusirii aeronavei, care a avut loc la ora locala 10:50 (06:50 GMT).

Potrivit agentiei de presa PAP, la bordul avionului se aflau si ultimul presedinte polonez in exil Ryszard Kaczorowski, vicepresedintele Parlamentului polonez Jerzy Szmajdzinski, seful cancelariei prezidentiale Wladyslaw Stasiak, si seful Institutului Memoriei Nationale, Janusz Kurtyka, institut ce investigheaza crimele comise de nazisti si sovietici impotriva polonezilor.

Ceremoniile planificate la Katyn au fost contramandate, iar premierul polonez Donald Tusk a convocat o reuniune de urgenta a guvernului de la Varsovia.

Lech Aleksander Kaczynski, presedinte al Republicii Polone din 23 decembrie 2005, s-a nascut la 18 iunie 1949 la Varsovia.

In luna iunie 1989, Lech Kaczynski a fost ales membru al Senatului polonez si vicepresedinte al sindicatului Solidaritatea (Solidarnosc). Dupa caderea regimului comunist de la Varsovia, impreuna cu fratele sau geaman, Jaroslaw, a contribuit la crearea mai multor formatiuni politice de dreapta.

In anul 2001, el a fondat Partidul ‘Lege si Ordine’ (PiS).

Jaroslaw Kaczynsi, fratele geaman al lui Lech Kaczynski, este liderul PiS si a fost premier in perioada 10 iulie 2006 – 5 noiembrie 2007.

Polonia este singura tara in care doi frati au ocupat in aceeasi perioada functiile de presedinte si prim-ministru.

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu