Prefectura a verificat punerea in siguranta a iazurilor de decantare din zona Borsa

In cursul zilei de astazi, prefectul Sandu Bombonel Pocol impreuna cu reprezentantii institutiilor de specialitate din judet au verificat modul de executare a lucrarilor de punere in siguranta a iazurilor de decantare din zona Borsa.

Au fost avute in vedere lucrarile de punere in siguranta a iazurilor de decantare Colbu 1, Colbu I2,  D1, D2, D3 si Novat. Prefectul de Maramures a coordonat echipa de inpectie formata din inginerul sef Stelian Ivascu, inginerul Alexa Bout, inginerul Lucian Manta si maiorul Ionita Sarb, imputernicit la comanda ISU Maramures.

„Activitatile desfasurate pentru inchiderea perimetrelor miniere din zona verificata sunt pentru punerea in siguranta a iazurilor de decantare, respectiv ecologizarea lor si au o importanta deosebite surse de risc atat ca si poluare cat si ca inundatii cu efecte catastrofale in conditii de transport al debitului solid”, precizeaza reprezentantii Prefecturii.

Aceste iazuri de decantare sunt cunoscute in istoricul accidentelor de mediu din anii trecuti (2000 si 2008)  ca generatoare poluarii raurilor Cisla, Novat, Vaser, Viseu si  cu efect transfrontalier prin poluarea apelor raului Tisa.

„Despre o posibila poluare transfrontaliera, in cazul deversarilor accidentale si problemele cu care ne confruntam la iazurile de decantare am semnalat factorii responsabili de protectia mediului (Garda de Mediu, APM Maramures, Administratia Bazinala de Apa Somes Tisa, Ministerul Mediului si Padurilor), fapt care a condus la luarea unor decizii, alocarea de fonduri si impulsionarea lucrarilor care se desfasoara la inchiderea perimetrelor miniere din zona Borsa”, a precizat prefectul Sandu Bombonel Pocol.

La iazurile de decantare Colbu 1, Colbu 2 si Novat lucrarile executate sunt de 95%, in timp ce la iazurile de decantare D1, D2 si D3 s-au executat 85% din lucrarile prevazute in proiect.

„Specialistii din comisie au apreciat ca lucrarile executate la iazurile de decantare se inscriu in graficele de executie iar lucrarile de punere in siguranta realizate sunt capabile de a face fata unor situatii care in trecut au condus la accidente ecologice si poluarea cursurilor de apa”, a precizat Dan Buca, purtator de cuvant al Prefecturii Maramures.

ZiarMaramures.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu