- ADVERTISEMENT -
Ad imageAd image

Preasfințitul se leapădă de Ionel Bogdan. Episcopia dezavuează gestul de dezinformare electorală crasă al liberalului

Aveți, în fotografia de mai sus, antagonismul violent, regizat de un politruc liberal: în dreapta, un Înalt Ierarh slujind în Duminica Sfintei Cruci, în mijloc, doi politicieni care au încercat să se folosească de imaginea de simbol pentru comunitate a Preasfințitului Iustin Sigheteanul, pentru a păcăli enoriașii cu o penibilă propagandă electorală… păcătoasă!

Politicul apelează la religie, uneori cu smerenie, alteori, abuziv, indecent. Nivelul de credință și de conștiință al fiecăruia îi dictează modul în care înțelege să abuzeze Biserica, pentru ambiții politice.

În ultimii 35 de ani, au fost frecvente cazurile cu baroni locali care folosesc buna-intenție a unui ierarh pentru manipulări politice, ce vizează orice, dar nu smerenie și respect față de ce înseamnă credința într-o societate sau o comunitate.

Așa pare să se fi întâmplat, deunăzi, când candidatul PNL la Primăria Baia Mare, Ionel Bogdan, a încercat, spre marea supărare a Preasfințitului Iustin Sigheteanul, să se folosească de imaginea Înaltului Ierarh pentru a-și face campanie electorală.

În Duminica Sfintei Cruci, Ionel a mers în Baia Sprie, flancat de primarul din localitate, pentru a-și face campanie electorală printre enoriașii onești, prezenți la slujba oficiată de Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Episcopul Maramureșului și Sătmarului.

Dacă tot s-a ”deranjat” să îl ”onoreze” cu prezența sa (și a activului de partid), viitorul fost președinte al CJ Maramureș s-a gândit și la o stratagemă arogantă, în semn de dispreț atât față de Biserica Ortodoxă, cât și de oamenii onești din Baia Sprie, care au venit spre lăcașul sfânt în zi de mare sărbătoare creștinească.

Păcătosul vicleșug al binecuvântării unui politruc: Ionel Bogdan se visează cruciat cu ”misiune sfântă”

Ionel Bogdan distorsionează realitatea, asumând, nejustificat, că, sub umbrela unei declarații politice, poți să faci orice mizerie, inclusiv să păcătuiești, terfelind imaginea Episcopului Maramureșului și Sătmarului.

Viitorul fost de la CJ Maramureș a trucat adevărul, în zi sfântă, în prezența unui sfânt ierarh. A că a fost ”binecuvântat” de Preasfințitul Părinte Iustin, care i-ar fi acordat, în Duminica Sfintei Cruci, ”o susținere specială” în misiunea lui Ionel pentru Baia Mare. Adică pentru funcția de primar al Băii Mari, susține Ionel.

După cum se știe, Biserica nu face politică, nu binecuvântează politicieni deconectați de la realitate, care trăiesc în filme cu cruciade din propria lor minte, deseori confuză, din câte s-ar părea.

Ține de decența fiecăruia să respecte credința, să respecte instituția Bisericii, doar așa poți câștiga încrederea oamenilor onești ai Maramureșului. Dacă minți, mai ales terfelind un simbol al credinței, cum este Preasfințitul Iustin, arăți că ești slab, sau, în cel mai bun caz, infantil.

Această atitudine necreștinească și arogantă i-a deranjat pe internauții ce vizitează pagina de social media a politicianului liberal… Oamenii sunt oripilați de acest comportament și-l acuză pe fostul președinte al CJ de campanie electorală în Biserică, dar și de altceva, ce devine tot mai evident: că Ionel Bogdan nu este un adevărat lider! Acest comentariu a luat 21 de like-uri, după cum se vede în foto de mai jos.

Toate acestea, se pare, l-au supărat groaznic pe Preasfințitul, care este extrem de revoltat că Biserica a fost târâtă de Ionel Bogdan în demersul său propagandistic.

Separația Biserică-Stat, o doctrină veche de sute de ani, vizează principiul secularității guvernământului și libertatea practicilor religioase, având legătură cu Thomas Jefferson (1802). Focusul este pe independența celor două instituții ale unui stat.

În numele acestei independențe, ține de firesc că nu trebuie să ai neobrăzarea să te prezinți ca binecuvântat, în calitate de politician, ci de creștin. Lucrurile sunt separate și nu de ieri, de azi… Evident, dacă unii insistă să fie, mai degrabă, politicieni, decât creștini, vine de la sine, că nu au legătură cu cele sfinte, deci nici nu pot clama binecuvântări în interesul unor candidaturi…

Lucru menționat și de oficialii Episcopiei Maramureșului și Sătmarului: ”Binecuvântarea ierarhului este un lucru ad-personam, pe care o poate primi oricine o solicită și se cuvine să o păstreze cu credință în inima și viața fiecăruia, făcând parte din taina omului cu Dumnezeu”, se mai precizează în comunicatul de presă.

În aceeași comunicare publică, Episcopia exprimă foarte tranșant ce e adecvat și ce nu a se propaga în societate de către politicieni, atunci când, în calitate de creștini, aceștia se întorc spre Biserică…

Folosirea spațiului sacru al bisericii în campania electorală, precum și a imaginilor personale cu ierarhii sau clericii acesteia de către partidele politice și candidații lor nu este îngăduită și nici nu folosește la nimic, ci doar tulbură atmosfera publică, lăsând impresia că biserica ar sprijni pe unul sau altul dintre candidați”, transmite Episcopia în comunicatul respectiv.

Felicităm poziția fermă și dură a Preasfintitului Părinte Iustin de a ține Biserica departe de apele învolburate ale politicii: Biserica este un spațiu sacru spre care enoriașii se îndreaptă cu conștiința curată, credință și, mai ales, cu încredere în Dumnezeu. Biserica și credința înseamnă lumină, nu propagandă electorală!

Viorel SABĂU

Distribuie articolul
8 Comments