Poliţia avertizează asupra unor noi modalităţi de comitere a fraudelor online – uzurparea identităţii unor celebrităţi

Poliţia Română a fost sesizată cu privire la existenţa unor noi modalităţi de comitere a fraudelor online, prin asumarea de către bănuiţi a identităţii unor personalităţi publice şi determinarea persoanelor vătămate să investească în produse sau fonduri de investiţii false, informează AGERPRES.

Potrivit IGPR, prin această metodă, denumită şi ”celebrity impersonating scam”, bănuiţii folosesc imaginile şi numele unor personalităţi publice sau celebrităţi din România sau internaţionale, pentru a-i atrage pe oameni să investească în produse sau fonduri de investiţii false.

”Modul de operare în cazul acestei fraude poate varia, dar, de obicei, începe cu promovarea unei investiţii care este legată de o celebritate cunoscută, pentru a-i face pe oameni să creadă că investiţia este sigură şi profitabilă. Persoanele bănuite pot folosi diverse mijloace pentru a-i contacta pe oameni, cum ar fi site-uri web false, anunţuri online, mesaje pe reţelele sociale sau e-mail-uri spam. De exemplu, mesajele pot promova investiţii în afaceri, acţiuni pe bursa de valori, criptomonede, NFT-uri sau alte tipuri de investiţii care ar fi legate de celebritatea respectivă. Acestea pot fi prezentate sub forma unor oferte de îmbogăţire rapidă sau sub forma unor produse sau servicii exclusiviste, care ar fi disponibile numai pentru o perioadă limitată de timp”, precizează IGPR.

Pentru a-i convinge pe oameni să investească, bănuiţii pot folosi diverse tactici, cum ar fi prezentarea de declaraţii false, testimoniale, asigurări despre profituri rapide şi mari, manipularea emoţională sau presiunea de a lua o decizie rapidă şi neîntârziată.

Astfel, persoanele vătămate sunt determinate fie să alimenteze, prin transfer bancar, fie să transfere direct criptomonede în adrese controlate de către bănuiţi, afirmă sursa citată.

Există cazuri în care persoanele vătămate sunt convinse să instaleze pe terminalele fixe sau mobile aplicaţii de control la distanţă, cu ajutorul cărora bănuiţii îi îndrumă să creeze conturi pe diferite platforme de tranzacţionare a criptomonedelor, după care transferurile fondurilor, atât FIAT (suma respectivă de bani, de exemplu: lei, euro, dolari etc.), cât şi crypto, sunt efectuate, în unele cazuri, fără acordul victimelor, prin folosirea fără drept a datelor de autentificare, informează Poliţia Română.

”Având în vedere aceste considerente, este important ca cetăţenii să fie vigilenţi şi să cerceteze cu atenţie orice oportunitate de investiţie înainte de a investi bani reali şi, totodată, să fie foarte precauţi atunci când sunt contactaţi de o astfel de persoană şi să nu se lase înşelaţi de promisiunile de îmbogăţire rapidă. De asemenea, recomandăm o atenţie deosebită la platformele de investiţii care promit randamente ridicate într-un timp foarte scurt. Aceasta reprezintă o modalitate de a atrage cât mai multe persoane care urmăresc îmbogăţirea rapidă. Prin această metodă de înşelăciune, denumită ‘trading scam’, banii investiţi sunt pierduţi în întregime. Înainte de a lua o decizie de investiţie, cercetaţi atent platforma, verificaţi feedback-ul altor investitori şi consultaţi-vă cu un specialist în domeniu (consultant financiar)”, mai arată sursa citată.

Poliţia atrage atenţia că trebuie acordată o atenţie deosebită, în principal, la fondurile de investiţii care promit un randament garantat, întrucât nicio investiţie nu prezintă niciun risc, iar înainte de a investi într-un fond, persoanele interesate trebuie să înţeleagă riscurile şi să analizeze cu atenţie performanţele anterioare ale acestuia.

”Este important să plasaţi sumele de bani în fonduri de investiţii care sunt autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi care prezintă informaţii reale referitoare la activele financiare investiţionale. Totodată, pe site-ul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) puteţi identifica la secţiunea ‘Alerte Investitori – Informări’ şi secţiunea ‘Atenţie la Entităţi Neautorizate!’ informaţii referitoare la posibile fonduri care au ca scop înşelarea investitorilor sau referitoare la fonduri neautorizate sau care nu prezintă încredere”, precizează IGPR.

Astfel, pentru a lua o decizie mai bună de a plasa banii în fonduri de investiţii, puteţi analiza informaţiile puse la dispoziţie de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) sau puteţi cere sfaturile unui consultant financiar, recomandă Poliţia.

Un consultant financiar este un specialist care oferă consultanţă şi servicii în domeniul finanţelor, precum managementul bugetului, investiţiile, planificarea financiară, asigurări şi taxe, acesta putând fi un profesionist independent sau poate lucra pentru o firmă specializată în consultanţă financiară. Consultantul financiar furnizează analize şi recomandări privind situaţia financiară a persoanei care doreşte să plaseze banii în active financiare şi elaborează planuri personalizate în funcţie de profilul de risc specific al fiecărei persoane.

De asemenea, acesta oferă asistenţă în administrarea investiţiilor şi a portofoliilor, evaluarea riscurilor şi selectarea produselor şi serviciilor financiare adecvate.

”Poliţia Română recomandă să folosiţi metode sigure de plată online şi să vă asiguraţi că vă aflaţi pe site-uri securizate înainte de a introduce informaţii despre cardurile şi conturile bancare. Informaţi-vă cât mai bine despre produsele financiare în care investiţi, fiţi vigilenţi şi sesizaţi orice suspiciune în legătură cu ofertele de investiţii, identitatea persoanelor care vă fac aceste oferte sau tranzacţiile efectuate”, potrivit sursei citate.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu