PLANURI DE VIITOR – Cale ferată între Baia Mare și Sighet, cu tunel pe sub Gutai după 2025

U.A.T. MUNICIPIUL BAIA MARE, titular al Strategiei Integrate de Dezvoltare Zona Urbană Funcțională Baia Mare 2030 – Strategie Integrată de Dezvoltare Urbană 2015-2030 pentru contextul strategic european aferent cadrului de programare 2021-2027 și post 2027, la nivelul zonei funcționale urbane Baia Mare, a anunțat publicul interesat asupra depunerii solicitării de obținere a avizului de mediu pentru documentul amintit și declanșarea etapei de încadrare.

Din document aflăm că potrivit Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Planul de amenajare a
teritoriului județean – PATJ – se întocmește pentru teritoriul administrativ al județului si reprezintă expresia spațială a programului de dezvoltare socio-economicã a acestuia: „PATJ are rol de armonizare a dezvoltării durabile a teritoriului și preia prevederile planurilor de amenajare a teritoriului zonal sau național. În cazul municipiului Baia Mare și ZUF aferentă, PATJ Maramureș a fost elaborat în 2009 și a prezentat relevanță în special pentru perioade
de programare 2007-2013, 2014-2020. Pentru actuala perioadă de programare 2021-2027, PATJ necesită actualizare, dar o serie de direcții și principii de dezvoltare rămân importante”.

Autoritățile ne spun că amenajarea teritoriului la nivelul județului Maramureș a fost planificată în trei etape: de scurtă durată 2009- 2015, pe termen mediu 2015-2025 și pe termen de lung, după 2025. Din document aflăm că se visează la un drum rapid Baia Mare-Sighet (cu tunel rutier pe sub Munții Gutai), o cale ferată Baia Mare-Sighet (cu tunel pe sub Gutai), drum expres Baia Mare – Targu Lăpuș-Năsăud-Bistrița, sau drum expres Baia Mare – Satu Mare – Vaja. În afara de calea ferată Baia Mare-Sighet, care are ca termen de realizare după 2025, toate celelalte proiecte au ca termen final anul 2025.

Ni se mai spune că „La orizontul anului 2035, Județul Maramureș va fi o comunitate durabilă, ușor accesibilă și
conectată la rețelele majore de comunicații din Europa Centrală și de Est, o destinație turistică și de afaceri de importanță europeană cu servicii publice de calitate și o administrație proactivă”.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu