PLANURI 2023 – Reparații capitale la stația CF Vișeu de Jos, tunel Runcu sau pe linii de cale ferată din județ

Planul de acțiuni pentru realizarea în județul Maramureș în 2023 a obiectivelor cuprinse în Programul de Guvernare 2021-2024 a fost făcut public în cadrul ședinței Colegiului Prefectural din această săptămână. Din acesta aflăm, deexemplu, că în domeniul transportului rutier unul dintre obiectivele principale este accelerarea programelor de investiții cu impact asupra creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene nerambursabile alocate prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020.

„Prin acest program se află în execuție „Reabilitarea Drumul Nordului – Maramureș, Etapa I”, precum și revizuire SF pentru Drum Expres Petea-Satu Mare-Baia Mare, sector Satu Mare-Baia Mare. Un alt obiectiv este întocmirea Studiilor de Fezabilitate pentru obiectivele de investiții ”Varianta de ocolire Baia Mare” și ”Varianta de ocolire Sighetu Marmației”. În domeniul transportului feroviar dintre obiectivele pentru anul 2023 amintim reparații capitale Stația CF Vișeul de Jos, Reparații capitale și consolidări terasamente pe calea ferată din județul Maramureș („Reparație Tunel Runcu Linia CF Valea Vișeului-Petrova”, Reparații capitale linie CF Satu Mare – Baia Mare, interval Bușag – Baia Mare, Reparație capitală Pod, Linia CF 412 Apahida – Baia Mare, între staţiile Lăpuşel – Baia Mare, Consolidare terasament și refacere apărare mal Linia CF 422 A Valea Vișeului – Vișeul de Jos)”, se arată în respectivul document.

În domeniul transportului aerian principalul obiectiv pentru acest an îl reprezintă accesarea de fonduri structurale pentru investiția „Extindere și modernizare terminal pasageri la Aeroportul Internațional Maramureș”. Tot pentru 2023 se mai are în vedere îmbunătățirea indicatorilor de continuitate și calitate tehnică a serviciului de distribuție a energiei electrice prin modernizarea stațiilor de transformare 110 kV/medie tensiune, modernizare rețele electrice de distribuție a energiei electrice, creșterea ponderii surselor regenerabile de energie și a măsurilor de eficiență prin instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producţia de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum propriu, realizarea unor capacități energetice (CEF), pentru comercializarea energiei electrice, în județul Maramureș, respectiv dezvoltarea sistemului național de transport gaze naturale (conductă de transport gaze naturale Sighetul Marmației – Borșa).

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu