Piata Salajanca ocupa ilegal 5 ari din terenul Primariei – Proprietarul cere intrarea in legalitate, avand nevoie de un credit bancar

Fostul consilier local Dinuca Selejan se afla in conflict deschis cu fostii colegi. Marul discordiei il reprezinta Piata Salajanca, a carei constructie ocupa 5 ari din terenul Primariei Baia Mare. Problema nu este una noua, ea fiind cunoscuta de alesii locali. Pana acum, insa, s-a evitat luarea unei hotarari ferme in acest sens.

Recent, Salajan a solicitat Municipalitatii cumpararea, iar apoi, concesionarea terenului respectiv, despre care fostul consilier afirma ca s-a ocupat dintr-o eroare a constructorului. Salajan neaga faptul ca ar fi ocupat intentionat terenul Primariei.

„Pana acum doi ani, eu nu am stiut ca stau pe pamantul Primariei. Constructorul, in momentul executiei lucrarii, a iesit putin in dreapta pietei, inspre blocuri. Daca ar fi sa zici ca am dorit sa fur din terenul Primariei, ieseam in alta parte, unde sunt hectare de teren libere. Chiar sa fi fost lasat gol si nu se putea construi nimic pe el. E vorba de o fasie de teren, de aproximativ 5 ari”, a spus Dinuca Selejan.

Fostul consilier local spune ca a recurs la varianta concesionarii doar dupa ce a incercat intrarea in legalitate, solicitand cumpararea terenului, iar Municipalitatea a venit cu un pret exorbitant.

„Am aflat de faptul ca fasia se afla pe terenul Primariei abia cand am dorit sa intabulam. Topograful  a facut masuratorile si ne-a spus. Am mers la Primarie si am raportat. Am intrebat ce e de facut. Pai, sa cumpar. Si a venit Mircea Dolha, ca sa cumpar cu 15 mii euro pe ar. Asta e situatia in Romania. Nu te poti pune in legalitate, ca nu te lasa cineva. Sunt convinsa ce va urma. Imi vor pune 20 de mii euro pe ar. Doar se poate, din pix, nu?

Fiind vorba de o constructie pe teren, nu se poate licitatie. Altfel, aduceau pe cine stie ce magnat sa liciteze 5 ari. Asa au dat din condei, domnii liberali. Dar la banii astia, pe care ii propune comisia de buget-finante, mai bine il cumpar. Desi sa pun 30 de mii de euro jos, deodata, e mai greu”, a declarat Selejan.

Motivul depunerii cererii de concesionare este unul simplu. Selejan are nevoie de intrarea in legalitate, pentru intabularea terenului cu care sa garanteze un credit, pentru derularea unui proiect cu finantare europeana.

„Acum doream sa intabulez, pentru ca am castigat un proiect european, cu o fabrica de peleti, la Dumbravita. Si ca sa depun 50% din proiect, am nevoie de un credit, pe care sa il garantez cu terenul”, a mai spus fostul consilier local PD-L.

Proiectul de hotarare privind concesionarea ternului va fi dezbatut in cadrul sedintei de Consiliu Local de miercuri. Salajan a solicitat concesionarea terenului pe o durata de 25 de ani, la pretul de 4 mii lei pe an, suma indexabila anual, cu indicele de inflatie.

Comisiile de specialitate ale Consiliului Local au avut puncte de vedere diametral opuse. Unele au dat aviz favorabil, in timp ce altele au respins proiectul. In cadrul comisiei de buget-finante, consilierii liberali Radu Stef si Calin Bota au venit cu amendamentul cresterii redeventei la 24 mii lei pe an, de la data finalizarii lucrarilor. Ceea ce inseamna o plata retroactiva.

In aceste conditii, Dinuca Selejan vede scenariul zilei de azi. „In Consiliul Local se va finaliza cu un scandal. Am inteles ca Radu Stef e capul rautatilor pe acolo. El e la buget-finante, la juridic. El le stie pe toate”, a mai adaugat fostul consilier municipal.

Ciprian DRAGOS

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu