Peste 1 milion de copii mor anual din cauza apei murdare

Oamenii arunca milioane de tone de reziduuri solide in rauri si oceane zilnic, poluand viata marina si raspandind boli ce omoara peste un milion de copii anual, au anuntat Natiunile Unite.

„Cantitatea mare de apa murdara face ca mai multe persoane sa moara in prezent din cauza apei contaminate si poluate decat a tuturor formelor de violenta, inclusiv razboaiele”, a afirmat Programul Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP)

Intr-un raport intitulat „Apa Bolnava”, dat publicitatii cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, UNEP avertizeaza ca doua milioane de tone de apa murdara, care contamineaza peste doua miliarde de tone de apa zilnic, au format „zone moarte” uriase, care distrug recifele de corali si pestii.

Este vorba in general de apa de canal, poluare industriala, pesticide din sectorul agricol si resturi animale, se mentioneaza in raport, care adauga ca lipsa de apa curata ia viata a 1,8 milioane de copii sub cinci ani anual. O buna parte din elementele poluante provin de la tari dezvoltate, care elimina 90% din apa lor folosita netratata.

Diareea, provocata in special de apa murdara, ucide circa 2,2 milioane de persoane in fiecare an si peste jumatate din paturile de spital din lume sunt ocupate de persoane cu suferinte legate de apa contaminata, se mai spune in raportul UNEP.

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu