PENTRU ȘOFERI – Contul unic pentru plata amenzilor rutiere, aproape de realitate

Cont unic pentru plata amenzilor rutiere de anul viitor. Este vorba despre un proiect legislativ care a primit zilele trecute votul decisiv din Parlament, contul unic pentru plata amenzilor rutiere fiind foarte aproape de a deveni realitate. În 3 noiembrie proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaților cu 307 voturi pentru. Despre existența unui cont unic pentru plata acestor amenzi s-a vorbit încă din 2019, însă de atunci nu s-a întâmplat nimic concret. Până acum.

„Se impune instituirea unor norme având ca obiect situația în care prin același proces-verbal sunt constatate două sau mai multe contravenții, în același timp, de către același agent constatator, dintre care unele sunt prevăzute de Ordonanța de Urgență 195/2002, republicată, ce ar trebui achitate în contul unic special constituit, iar altele sunt prevăzute de alte acte normative. În astfel de situații intervine imposibilitatea achitării în contul unic de către contravenient a amenzilor contravenționale prevăzute de OUG 195/2002 deoarece având regimuri juridice distincte de achitare nu va putea fi emis titlul de creață electronic pentru sistemul pilot.

Luând în considerare cele precizate anterior, în vederea asigurării implementării și funcționării în sistem pilot a măsurilor de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale, se impune adoptarea măsurilor normative de corelare a dispozițiilor legale de nivel primar referitoare la modelul procesului verbal de constatare și sancționare a contravențiilor la regimul circulației pe drumurile publice săvârșite de către conducătorii de autovehicule, precum și a celor referitoare la întocmirea unor procese-verbale distincte în situația constatării mai multor contravenții cu regimuri juridice distincte”, se arată în Nota de fundamentare la acest proiect de lege. Mai trebuie spus că acest proiect de lege trebuie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.
Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu