- ADVERTISEMENT -
Ad imageAd image

PARCUL NAȚIONAL MUNȚII RODNEI – Povestea Grotei Zânelor

Sunt locuri mai puțin cunoscute în Parcul Național Munții Rodnei, unul dintre cele mai frumoase din țară. Un astfel de loc este Grota Zânelor. Claudiu Iușan, biologul acestui parc, precizează că legenda acestui loc este cunoscută de ciobanii din zonă, dar care se feresc să mai caute acest loc și asta din motive bine întemeiate.
„Se spune că în această peșteră se adăposteau zânele care ademeneau ciobanii să intre în măruntaiele pământului după comori și aceștia nu se mai întorceau niciodată la suprafață. Dincolo de legendele legate de acest loc, știm sigur că peștera a fost cercetată minuțios în luna iulie 1976 de speologi de la Clubul de Speologie “Emil Racoviță” din București care au descoperit continuarea peșterii.
Datele oficiale arată că peștera are 64 de săritori între 1,3 – 10 metri și 18 cascade între 1,2 – 7,5 metri. Extensia rețelei de galerii este de 267 metri, iar indicele de ramificare (dezvoltarea totală a peşterii/extensie) îi conferă statul de a fi una dintre cele mai ramificate peșteri din România. Peștera Grota Zânelor este situată în Județul Bistrița-Năsăud, Munții Rodnei, la originea Rebrii, pe versantul de vest al Tarniței Prelucii”, spune Claudiu Iușan.
Parcul Național Munții Rodnei este al doilea parc national din tara, având o suprafață de 47.202 ha. Oficialii Parcului mai spun că endocarstul este reprezentat prin 80 de peșteri și avene, dintre care se remarcă: P. Cobășel (570 m), Grota Zânelor (4269 m), P. Baia lui Schneider (791,5 m), P. Izvorul Albastru al Izei (2500 m), P. Iza (365 m), Av. cu Scara (117 m), Av. Podu Pietrei Rele (208 m) etc. În vecinătatea parcului (sud-vest) se găsește complexul carstic Tăușoare (18 km dezvoltare) – Zalion.
FOTO Claudiu Iușan/facebook
Dragoș HOJDA
Distribuie articolul
Adaugă un comentariu