- ADVERTISEMENT -
Ad imageAd image

Papa Francisc anunta pe 12 februarie decizia cu privire la propunerea de hirotonisire a barbatilor

Papa Francisc va publica pe 12 februarie un document in care va raspunde propunerii de acceptare a barbatilor casatoriti in randul preotilor catolici, a anuntat vineri serviciul de presa de la Vatican, citat de DPA.

Propunerea este strict limitata la regiunea Amazonia. Ea a fost formulata in octombrie de un sinod al episcopilor, cu scopul de a rezolva problema penuriei de clerici catolici din aceasta regiune foarte putin populata si acoperita de padurea tropicala din America de Sud, titreaza Agerpres. Ideea in sine i-a nemultumit profund pe traditionalisti, care se tem ca ea va deschide drumul spre abolirea completa a celibatului pentru preotii catolici, o masura ce nu face parte din dogma bisericii, dar care exista din perioada Evului Mediu.

Specialistii in chestiuni religioase se asteapta ca papa Francisc, in aceasta povatuire apostolica, sa ia o decizie in aceasta privinta. Vaticanul a anuntat ca documentul se va intitula „Querida Amazonia” („Draga Amazonia”). Papa Francisc se va pronunta si asupra altor chestiuni discutate in timpul sinodului din Amazonia, inclusiv asupra justitiei sociale si a schimbarilor climatice, drepturilor minoritatilor si rolului femeilor in Biserica Catolica.

O eventuala decizie pozitiva in privinta preotilor casatoriti ar putea exacerba tensiunile dintre papa si criticii lui conservatori, care considera ca mandatul sau papal este excesiv de liberal. Un precedent mar al discordiei a fost decizia papei Francisc de a relaxa interdictia ce viza posibilitatea de a oferi sfanta impartasanie persoanelor divortate care se recasatoresc, adoptata in 2016 in urma unei propuneri facute in cadrul unui alt sinod al episcopilor catolici.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu