OFICIAL – Noi substanțe psihoactive incluse la categoria „droguri”

În ședința de Guvern din această săptămană a fost aprobat proiectul de lege pentru completarea tabelelor-anexă nr. I şi II la Legea nr.143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri. Potrivit Guvernului, proiectul de lege prevede includerea unor substanțe psihoactive noi în definiția termenului „drog”, precum și al implementării Convenției unice asupra stupefiantelor din 1961 și Convenției asupra substanțelor psihotrope din 1971, în sensul includerii substanțelor care nu sunt puse, încă, sub control național. în definiția termenului „drog”.

„Psihoactivele introduse, care completează tabele-anexă la Legea nr. 143/2000, sunt:  2-(metilamino)-1- (3-metilfenil) propan-1- 1 cu modificările și completările ulterioare. 2 republicată, cu modificările și completările ulterioare. 2 onă (3-MMC) și 1-(3-clorofenil)-2- (metilamino) propan-1-onă (3-CMC). Se transpune astfel Directiva delegată (UE) 2022/1326 a Comisiei din 18 martie 2022 de modificare a anexei la Decizia-cadru 2004/757/JAI a Consiliului în ceea ce privește includerea unor substanțe psihoactive noi în definiția termenului „drog”.
Punerea sub control al acestor substanțe reprezintă o măsură care contribuie la protejarea sănătății, reducându-se riscurile de îmbolnăviri sau decese cauzate de consumul de droguri”, arată oficialii Guvernului.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu