- Publicitate -
Ad imageAd image

Obama: SUA se confrunta cu o „catastrofa ecologica fara precedent”, pentru care Grupul BP va plati

Ad imageAd image

Presedintele american Barack Obama – aflat in vizita la Venice, una dintre comunele de pe coasta Louisianei cele mai amenintate de mareea neagra provocata de explozua unei platforme petroliere in 20 aprilie – a calificat duminica mareea neagra, care a inceput sa atinga Louisiana, drept „catastrofa ecologica fara precedent”, informeaza AFP.
El a promis ca, in calitate de presedinte, „nu-si va menaja eforturile pentru a raspunde acestei crize”, subliniind ca ea risca ‘sa se prelungeasca mult timp’ si sa „ameninte existenta a mii de americani”.

Barack Obama a incriminat grupul britanic BP, care exploata paltforma Deepwater Horizon, aflata la 70 km de coasta, si al carei put forat sub platforma elibereaza in fiecare zi circa 800.000 litri de petrol in mare.

„BP este responsabil de aceasta scurgere. BP va plati”, a lansat presedintele american. Compania britanica lucreaza pe trei fronturi pentru a incerca sa stopeze scurgerea. Sase roboti submarini incearca sa inchida valva de securitate a putului, care cantareste 450 tone, iar compania a inceput sa foreze puturi de ajutor pentru a reduce presiunea si a injecta o substanta pentru a colmata definitiv scurgerile.

Prima operatiune a esuat pentru moment, iar a doua ar putea dura pana la trei luni. PB conta pe fabricarea unui capac de 70 de tone care sa fie depus pe fundul marii pentru a astupa gura putului.

Duminica, presedintele BP America, Lamar McKay, a declarat ca fabricarea capacului este cvasiterminata si ca va fi desfasurat in sase-opt zile. Or, timpul preseaza. Daca va ceda capul putului, scurgerea „ar putea depasi 16 milioane de litri zilnic”, a avertizat pe CNN amiralul Thad Allen, coordonatorul operatiunilor.

MCKay a declarat ca accidentul platformei a fost provocat de o „piesa defectuoasa a echipamentului”, dar responsabilii BP nu cunosc motivul acestei disfunctionalitati.

Vanturi puternice si o mare agitata constrang navele sa renunte la indiguirea stratului de petrol, care depaseste in prezent lungimea de 200 km. Avioanele care aveau misiunea sa raspandeasca produse chimice dispersante au ramas blocate la sol.

Ultimele previziuni ale agentiei meteorologice NOAA indicau ca petrolul este pe punctul de a veni in contact cu insulele Chandeleur, o regiune nelocuita, dar care adaposteste un refugiu natural frecventat de pelicani, randunici de mare si ploieri fluieratori.

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu