O retea de peste 20 de traficanti de tigari din Ucraina anihilata de DIICOT si Politia de Frontiera – Au fost confiscate tigari in valoare de 60 mii euro (FOTO)

O grupare de peste 20 de persoane din Maramures si Arges axata pe contrabanda cu tigari de provenienta ucraineana a fost anihilata de politistii de frontierea maramureseni. Sub directa coordonare a procurorilor DIICOT Biroul Teritorial Maramures, acestia au stabilit ca respectivii derulau activitatile respective inca din vara anului 2009.

In cadrul gruparii, membrii acesteia aveau roluri bine determinate. Cetatenii ucraineni transportau tigarile, de provenienta ucraineana, in Romania, pana pe malul raului Tisa, cu ajutorul unor barci pneumatice. De aici, cativa cetateni romani domiciliati pe raza localitatii Campulung la Tisa transportau marfa de contrabanda cu ajutorul unor atelaje pana la domiciliul unuia dintre membrii gruparii, in timp ce altii supravegheau si asigurau intreaga activitate.

Cu ajutorul unor microbuze, tigarile erau transportate si depozitate intr-un imobil, apartinand unui alt membru al gruparii, situat in localitatea Ocna Sugatag. De la aceasta locatie, tigarile urmau sa fie comercializate unor persoane de pe raza localitatii Baia Mare, precum si in judetul Arges.

In cadrul gruparii, unii membrii aveau rolul de a asigura transportul in calitate de antemergatori, sens in care erau in permanenta legatura cu transportatorul prin intermediul unor statii performante de emisie-receptie, instalate pe toate autoturismele folosite in derularea activitatii infractionale.

„In urma monitorizarii activitatii infractionale a gruparii, in seara zilei de 19 martie, in jurul orei 22.00, au fost identificate si retinute, pe raza localitatii Ocna Sugatag, 4 autoturisme in care se aflau 8 dintre membrii gruparii. La foarte scurt timp, in cooperare cu lucratorii Postului de Politiei Budesti, au fost retinute alte 2 autoturisme conduse de catre 2 persoane domiciliate pe raza judetului Arges, in timp ce transportau cantitatea de 21.408 pachete tigari, de provenienta ucraineana, marca Viceroy”, precizeaza Iulia Stan, purtatorul de cuvant al Politiei de Frontiera Maramures.

In jurul orei 01.00, cu sprijinul lucratorilor din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Negresti, au fost retinuti alti trei membrii ai gruparii in timp ce incercau sa fuga spre Satu Mare, cu un alt autoturism apartinand unuia dintre ei.

In dimineata zilei de 20 martie a.c., a fost efectuata o perchezitie la imobilul de pe raza localitatii Ocna Sugatag unde erau depozitate initial cantitatile de tigari provenite din contrabanda. Cu aceasta ocazie, a fost descoperita cantitatea de 13.500 pachete tigari, de aceeasi marca si provenienta.

La scurt timp, au mai fost retinuti inca 5 membrii ai gruparii, respectiv cei care aveau rolul de a transporta tigarile de la frontiera pana la prima locatie de depozitare. De asemenea, au mai fost identificate inca 2 autoturisme folosite in activitatea infractionala.

Intreaga cantitate de 34.908 pachete tigari, de provenienta ucraineana, marca Viceroy, in valoare de peste 60.000 euro a fost ridicata in vederea confiscarii. De la unii membrii ai gruparii s-au ridicat, in vederea confiscarii,  sumele de 30.300 lei si 2.090 euro. De asemenea, au fost indisponibilizate 8 autoturisme folosite de catre membrii in derularea activitatii infractionale. Totodata, au mai fost ridicate in vederea confiscarii si cele 6 statii performante de emisie-receptie folosite in activitatea infractionala.

„Fata de liderul gruparii E. Robert de 36 de ani din Sighetu Marmatiei si alti 15 membrii ai gruparii (S. Cornel, in varsta de 23 de ani, B. Alexandru, in varsta de 25 de ani, B. Florea, in varsta de 38 de ani, C. Atilla, in varsta de 38 de ani, K. Oliver, in varsta de 23 de ani, H. Cornel, in varsta de 18 ani, V. Sorin, in varsta de 35 de ani, F. Zoltan, in varsta de 29 de ani, si C. Sorina, in varsta de 31 de ani, toti din Campulung la Tisa, B. Liviu, in varsta de 20 de ani si E. Aurelia, in varsta de 33 de ani ambii din Sighetu Marmatiei, N. Gavril, in varsta de 34 de ani, si S. Alexandru de 34 de ani, ambii din Baia Mare si alti 2 barbati V. Bogdan, in varsta de 29 de ani, si A. Marin, in varsta de 31 de ani, ambii din judetul Arges) procurorul DIICOT a emis ordonanata de retinere pentru 24 de ore, urmand ca suspectii sa fie prezentati instantei de judecata cu propunere de arestare preventiva pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la contrabanda si asociere in vederea savarsirii de infractiuni”, a mai spus Iulia Stan.

Totodata, a mai fost inceputa urmarirea penala si fata de sigheteanul C. Dennis, in varsta de 35 de ani, M. Ioan, in varsta de 49 de ani, din Berbesti si sigheteanca M. Lidia, in varsta de 48 de ani. Acestia urmeaza sa fie cercercetati in stare de libertate.

Daca membrii gruparii vor fi gasiti vinovati, acestia risca pedepse intre 5 si 15 ani de inchisoare.

Cu privire la cetatenii ucraineni implicati in contrabanda au fost informate autoritatile de frontiera din Ucraina si urmeaza sa se desfasoare in comun masuri specifice de identificare.

ZiarMaramures.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu