O nerozie cât casa. Cât Casa Fotbalului

Pe lângă că nivelul fotbalului din Superligă e unul leșinat ca o vacă uitată pe câmp la soare – scuzați exprimarea lipsită de vitralii lexicale -, se mai bagă și FRF în seamă cu unele reguli burlești. Faptul că avem un fotbal cenușiu se vede mai cu seamă când dau cu nasul echipele noastre de cupele europene și sunt eliminate prin tururi preliminare de niște neica-nimeni. Logic să te gândești că în astfel de condiții echipele noastre fruntașe pe ramură în campionat ajung să pară niște neica-nimeni la pătrat în Europa.

În Casa Fotbalului, alde sediul FRF, unde își duc traiul lustruind vătraiul minți care mai de care mai luminate din federație, se elaborează strategii, vezi Doamne!, se coc planuri cu sclipici, se țes cu migală idei diafane pentru ca fotbalul românesc să devină mai bun, mai isteț, mai seducător pentru spectator. Și practic ne alegem, de ani și ani, cu praful de pe tobă, pe care însă FRF îl adună cu simț de răspundere ca să îl aștearnă peste un fotbal oricum prăfuit. În strat gros.

Despre reguli burlești ale FRF? Bunăoară aceea ca echipa de pe locul 3 din play-off să joace un meci de baraj ca să își obțină un loc în cupele europene cu câștigătoarea unui alt baraj, jucat de primele două echipe din play-out. Anul acesta, de pildă, prin natura împrejurărilor (lipsă de licență pentru Europa a unor cluburi din play-out), s-a ajuns ca grație măsurii FRF echipa de pe locul 3 să joace un baraj de calificare în Conference League cu gruparea care a încheiat campionatul pe locul 10 (poziția 4 în play-out). Adică trag un campionat întreg, mă clasez pe podium, însă matale, federație, mă pui la baraj cu o echipă care nu s-a calificat în play-off măcar, adică în primele șase. Așadar cum o mai fi cu meritul sportiv?

Atâta vreme cât avem patru locuri pentru cupele europene, bunul-simț și firescul ierarhiei stabilite pe teren ar zice să participe primele trei echipe din play-off și câștigătoarea Cupei României (iar în cazul în care cupa e luată de una dintre primele trei să meargă în Europa a patra din clasamentul final).

Reglementarea FRF, cea cu barajul între o echipă din play-off și una din play-out, e o nerozie. Mare cât Casa Fotbalului. Însă shogunul de la FRF, Răzvan Burleanu, face cum vrea bula lui de neatins în care și-a făcut culcuș.

Sursa foto: pixabay.com

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu