NU ȘI ÎN BAIA MARE – Tratamentul pentru Hepatita C, asigurat de stat

Tratamentul pentru hepatita C, asigurat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Dar nu și în Baia Mare. Autoritățile au anunțat că începând cu luna februarie a acestui an, tratamentul pentru pacienții cu diverse forme de hepatita C și ciroză hepatică cu virus C este asigurat prin derularea unor contracte cost-volum–rezultat încheiate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

„Pe lângă tratamentele genotip specifice, pacienții au acces și la două molecule pangenotipice specifice introduse în Lista de medicamente compensate și gratuite cu data de 1 februarie 2022. Tratamentul pacienților adulți este asigurat de medici din specialitatea gastroenterologie și boli infecțioase, aflați în relație contractuală cu casele de asigurări din 16 județe (Arad, Bacău, Brașov, București, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Iași, Bihor, Argeș, Vâlcea, Sibiu, Suceava, Mureș, Timiș) și CAS AOPSNAJ. Pentru adolescenți cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani tratamentul este asigurat de medici din specialitatea gastroenterologie pediatrică și boli infecțioase, aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate din 11 județe (București, Bihor, Brașov, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Iași, Mureș, Sibiu, Timiș) și CAS AOPSNAJ.

Medicamentele se eliberează indiferent de casa de asigurări de sănătate în evidența căreia se află asiguratul, cu condiția ca furnizorul de medicamente să fie în contract cu aceeași casă de asigurări de sănătate cu care se află în relaţii contractuale și medicul care a emis prescripția medicală. Evaluarea rezultatului medical pentru pacienții înrolați în tratamentul cu antivirale cu acțiune directă se va realiza exclusiv de medicul curant al pacientului, informațiile urmând a fi procesate în PIAS de casa de asigurări de sănătate prin care se derulează contractul cost-volum-rezultat și cu care se află în relații contractuale medicul curant al pacientului”, arată CNAS.

După cum se știe, începând cu luna iulie a anului trecut, există în derulare „și un contract de tip cost-volum-rezultat, în cadrul căruia pot beneficia de tratament pacienții adulți fără ciroză hepatică sau cu ciroză hepatică compensată, care în urma tratamentelor anterioare cu AAD (medicamente cu acțiune antivirală directă) nu au obținut răspuns terapeutic”.

„Din fericire, studiile au demonstrat că terapiile fără interferon pot vindeca hepatita C, care reprezintă o problemă de sănătate publică. Facem încă un pas în îndeplinirea indicatorilor necesari pentru respectarea angajamentului României față de organismele internaționale, de eradicare a infecției cu virus hepatic C până în anul 2030”, a declarat Adela Cojan, președintele interimar al CNAS.

Ec. Carmen Prodan, directorul general al CAS Maramureș, a declarat, pentru ziarmm.ro, că acest gen de tratamente se dferulează doar de către centrele universitare din țară. Asta și având în vedere că tratamentele pentru hepatita C sunt extrem de costisitoare, însă, spune Carmen Prodan, au fost și pacienți din Maramureș care s-au tratat cu succes la Cluj.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu