- 1696: Bătălia de pe râul Bega: Armata imperială condusă de principele August cel Puternic nu reușește eliberarea Timișoarei de sub ocupație otomană. Generalul Donat Heissler este grav rănit și moare după cinci zile. De fapt, s-a terminat indecis. Niciuna din tabere nu a obținut victoria. Iar Timișoara a mai așteptat 20 de ani până la eliberarea cetății.
- 1789: Adunarea Constituantă Franceză a adoptă Declarația Drepturilor Omului și ale Cetățeanului, în care sunt enunțate drepturile fundamentale individuale și colective ale tuturor oamenilor. Până la Declarația Universală a Drepturilor Omului, din 1948, a mai trecut ceva vreme. Iar de atunci, avem doar o singură problemă: ”universalizarea” acestor drepturi.
- 1812: Bătălia de la Borodino dintre armata lui Napoleon și cele ale Imperiului rus. Una dintre cele mai importante și celebre bătății din istoria omenirii. Napoleon a câștigat, dar Rusia nu a fost cucerită.
- 1972: Are loc ediția a XX-a a Jocurilor Olimpice de vară moderne, la München, Germania de Vest (26 august – 10 septembrie). Ne rămâne în minte atacul terorist declanșat asupra delegației sportive israeliene.
- 2009: Madonna a concertat pentru prima dată în România în fața a aproximativ 70.000 de spectatori din Parcul Izvor din București. Ne amintim și acum de spusele ei vizavi de țigani. Cum că dacă sunt din Europa de Est, nu ar trebui să fie discriminați. Tanti Madonna nu știa bine care e situația. Nu îi discriminează nimeni pe țiganii noștri. În rest, e doar poveste. Că tot vorbim de drepturile omului…
Notițe de calendar – 26 august: Declarația Drepturilor Omului. De aici a început totul
Adaugă un comentariu
Adaugă un comentariu