Notițe de calendar – 25 mai: Un film de multe stele

1728: Un decret emis de regele Ludovic al XV-lea le permite francezilor să transporte vinuri nu numai în butoaie, ci și în sticle. Om de treabă regele, orișicât.

1925: Are loc, la Curtea de Justiție din Dayton, Tennessee, așa-numitul ”Proces al maimuțelor”. Un profesor, John T. Scopes, a fost pus sub acuzare că a predat teoria evoluției a lui Darwin la o școală publică. Asta întrucât exista o lege prin care era interzisă predarea de teorii care contraziceau Biblia. Până la urmă s-or fi gândit și judecătorii că poate au altceva mai bun de făcut, așa că au scăpat de profesor dându-i o amendă de 100 de dolari. Mai apoi și amenda cu pricina a fost retrasă.

1977: A avut loc premiera filmului ”Războiul stelelor”, în regia lui George Lucas, unul dintre cele mai de succes din istoria cinematografiei. De altfel toate filmele care au urmat din seria ”Star Wars” au avut priză la public, dar primul a cam rupt gura târgului, cum s-ar zice pe la noi. Și când te gândești că înainte de a termina producția mulți i-au spus lui Lucas că o să fie un fiasco. Ei uite că n-a fost, ba din contră.

1977: Guvernul chinez elimină o interdicție veche de mai bine de un deceniu asupra operei lui Shakespeare, punând capăt Revoluției culturale, începute în 1966. Cine știe ce nod în papură îi găsiseră chinezii lui Shakespeare de l-au ținut pe tușă, poate auziseră că nu-i plăcea orezul.

Sursă informații: Wikipedia

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu