- Publicitate -
Ad imageAd image

Notițe de calendar – 18 iulie: Meteorologia la 141 de ani

Ad imageAd image

1389: Franța și Anglia semnează Armistițiul de la Leulinghem, parafând o pace care avea să dureze 13 ani. A fost cea mai lungă perioadă de pace din timpul Războiului de 100 de ani. Iertați exprimarea frustă, dar mult se chelfăneau unii în vremurile acelea. De parcă n-aveau de mers la o prașilă, ceva…

1711: Marea confruntare de la Stănilești dintre forțele ruso–române, conduse de țarul Petru I al Rusiei și de Dimitrie Cantemir, domnul Moldovei, și cele otomane. Victoria turcilor l-a obligat pe Cantemir să-și lase tronul de izbeliște și să se refugieze în Rusia, unde a devenit consilierul țarului. Asta e, nu era nici Dimitrie perfect.

1883: Ia ființă Serviciului Meteorologic al României, sub conducerea lui Ștefan Hepites. A fost grozav că s-a înființat un astfel de serviciu, întrebarea e însă ce și cum prognozau meteorologii atunci, fiindcă mijloace ca acum, firește, ioc! Poate că ”prognozele” erau ceva de genul ”s-a petrecut o furtună foarte nervoasă la Ciorogârla, de ce nu-ați asigurat, mă, casele?” Dăm și noi cu presupusul, nu dăm cu parul.

1965: A fost lansată stația spațială rusească Sonda 3, care a izbutit să fotografieze așa-numita parte nevăzută a Lunii. Adică aceea care șade cu dosul spre Pământ, cum s-ar zice în termeni obștești. Rușii ăștia chiar erau în stare să te caute și-n să-i zicem spate.

Sursă date și foto: Wikipedia

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu