MUZICĂ AMBIENTALĂ – Taxe majorate pentru restaurante, terase sau magazine

Potrivit unei decizii recente a Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), sumele datorate pentru muzica ambientală au fost majorate. Este vorba despre DECIZIA nr. 75 din 19 iunie 2023 privind modificarea, pe baza indicelui de inflație stabilit la nivel național, a remunerațiilor cuvenite titularilor de drepturi patrimoniale de autor de opere muzicale pentru comunicarea publică a operelor muzicale în scop ambiental, prevăzute în Metodologia privind remunerațiile cuvenite titularilor de drepturi patrimoniale de autor de opere muzicale pentru comunicarea publică a operelor muzicale în scop ambiental, prevăzută în Hotărârea arbitrală din 30 septembrie 2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin Decizia directorului general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor nr. 266/2011, astfel cum a fost modificată prin Decizia civilă nr. 121A din 13 septembrie 2012 a Curții de Apel București – Secția a IX-a civilă și pentru cauze privind proprietatea intelectuală, conflicte de muncă și asigurări sociale.

„La determinarea remunerației datorate de utilizatori în funcție de suprafață vor fi luate în considerare toate spațiile, inclusiv ringurile de dans (bar, terasă, club etc.). Dacă același spațiu este utilizat pentru mai multe activități, remunerațiile reprezentând drepturile patrimoniale ale autorilor de opere muzicale se vor plăti pentru fiecare activitate, respectiv pentru fiecare spațiu dotat cu casă de marcat și/sau vânzător. Se consideră utilizare pentru proba tehnică de suporturi sau aparate utilizarea operelor muzicale în prezența clientului care a solicitat o astfel de testare, prin intermediul unui aparat audio oferit spre vânzare și supus testării la standuri special amenajate.

La transportul de pasageri aerian remunerațiile forfetare sunt aplicabile pentru fiecare cursă. Se consideră utilizator în cadrul activității de taxi prestatorul de servicii (compania) sub a cărui marcă sau denumire se exercită activitatea, pentru toate autoturismele care sunt inscripționate cu marca ori denumirea sa, inclusiv în cazul unor colaborări cu persoane fizice autorizate sau alte terțe persoane”, precizează ORDA.

La unități de cazare taxa/cameră/lună este de 1,79 lei/lună, 2,38 lei/lună sau 2,98 lei dacă vorbim de unități de cazare de 5 stele/margarete. Dcă vorbim de restaurante, baruri, berării sau fast-food-uri cu suprafețe între 201 și 300 mp, atunci taxa e de 160 lei. Suma este infinit mai mare dacă avem de a face cu săli de nunți, petreceri sau baluri, unde taxa pentru muzica ambientală este de 356 lei/eveniment. 177 lei este taxa pentru pentru restaurante, terase, baruri sau pizzerii, dacă au o suprafață între 101 și 200 mp. Taxele pentru mall-uri sau supermarket-uri sunt de la 237 lei la 1666 de lei, în funcție de suprafață.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu