MUNȚII MARAMUREȘULUI – Vehiculele off-road distrug totul. Ultima victimă – Poiana cu narcise Tomnatec-Sehleanu

Un fenomen care ia amploare la nivelul județului Maramureș este cel al distrugerilor provocate de vehiculele off-road în zonele protejate de lege. Ultimul caz – Poiana cu narcise Tomnatec-Sehleanu, care aparține de Parcul Natural Munții Maramureșului. 

„În ciuda faptului că accesul vehiculelor motorizate este *teoretic* strict interzis în zonă, într-o duminică dupa-amiază, la fiecare câteva minute, intră în poiană indivizi cu SUV-uri, motocrosse sau ATV-uri. Iar localnicii par să fie deja obișnuiți și aproape resemnați. Poiana cu Narcise Tomnatesc Sehleanu a fost declarată arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip floristic, faunistic și peisagistic) prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000. Rezervația se află pe teritoriul administrativ al comunei Repedea (Primaria Repedea) și face parte din Parcul Natural Muntii Maramuresului. Cum putem să protejăm această minune a naturii în contextul în care autoritățile nu iau măsuri reale? se întreabă Iuliana Bledea.

Accesul auto este interzis, amenda fiind de 5000 la 10.000 lei conform OUG 57/2007.

„În situații de felul acesta ne ajută fie să ne transmiteți fotografii cu numărul de înmatriculare fie, dacă nu au sau sunt înmatriculate în străinătate, ca în cazul fotografiilor postate, să sunați direct la 112. Noi avem în această perioadă acțiuni comune cu jandarmii pentru prevenire, însă nu reușim să fim peste tot în același timp. Din păcate localnicii și pasionatii de activități motorizate știu asta…”, spun cei de la Parcul Natural Munții Maramureșului.

FOTO/VIDEO Iuliana Bledea/facebook

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu