Moldova: Comisia Electorala respinge o initiativa legata de statutul limbii ruse

Comisia Electorala Centrala de la Chisinau a refuzat marti inregistrarea initiativei unui grup de cetateni din UTA Gagauzia care propunea organizarea unui referendum national in vederea acordarii statutului de limba de stat pentru limba rusa in Republica Moldova.

„Documentele asupra acestei initiative au fost depuse pentru expertiza la Comisia juridica a parlamentului deoarece doua legi in vigoare – Codul electoral si legea asupra adunarilor populare – interpreteaza diferit dreptul cetatenilor la referendum”, a declarat secretarul Comisiei, Iurie Ciocan, potrivit sursei citate.

„Juristii parlamentului ne-au recomandat sa nu inregistram aceasta initiativa, deoarece parlamentul este cel care trebuie sa ia o decizie definitiva in privinta organizarii unui referendum. Dar, actualul parlament si-a incheiat mandatul, iar noul parlament nu a fost ales”, a explicat Iurie Ciocan.

Initiatorii referendumului sustin ca drepturile minoritatilor sunt incalcate in Republica Moldova si ca, desi limba rusa se bucura de un statut special, functionarii refuza sa o vorbeasca, ei acuzând actuala conducere de la Chisinau ca promoveaza aceasta situatie. Autorii initiativei doresc ca limba rusa sa fie studiata obligatoriu in scoli, la acelasi nivel cu limba româna.

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu