MOISEI – 500 de copii au aflat povestea Complexului Statuar Vida Gheza și a Casei Martirilor

La Moisei a fost agitație mare, ieri, 19 mai. 500 de elevi au aflat povestea Casei Martirilor de la Moisei, dar și a Monumentului de la Moisei, cum este cunoscut în Maramureș și nu numai. Alături de ei s-a aflat și primarul Grigore Tomoiagă.
Este vorba despre proiectul intitulat “Maramureș, țara voievozilor, eroilor și sfinților”, derulat de Asociația Tinerilor Protopopiatului Baia Mare Atop-BM în parteneriat cu Episcopia Maramureşului și Sătmarului, Consiliul Județean, Inspectoratul Școlar Județean.
„În data de 31 a acestei luni, acest proiect se va încheiea într-un cadru festiv la Catedrala Episcopală din Baia Mare unde vor fi prezenți toți cei 2000 de elevi, preoți, profesori, primari, în prezența Preafericitului Iustin, Episcopul Tinerilor. Proiectul își propune promovarea istoriei județului, a personalităților și evenimentelor istorice importante, prin realizarea a patru tururi istorico-educative, practic lecții itinerante de istorie orală, câte unul în fiecare dintre cele 4 țări ale Maramureșului.
La fiecare dintre cele patru excursii itinerante de câte o zi, vor participa circa 500 de elevi de gimnaziu, fiecare în zona lor istorico-etnografică, pentru a-și putea cunoaște mai bine istoria și identitatea. În 19 mai, 500 de elevi de gimnaziu au vizitat Țara Maramureșului având următorul traseu:
Mănăstirea Bârsana – prezentare istoria mănăstirii;
Bogdan Vodă – prezentarea voievozilor întemeietori de țară;
Moisei, Complex Statuar Vida Gheza și Casa martirilor de la Moisei, prezentare al doilea război mondial;
Petrova – prezentare Alexandru Filipașcu, Maramureșul Interbelic, Revoluția din 1989;
Sighetu Marmației – Memorial Sighet – prezentare Marea Unire și rezistența anticomunistă, Centrul Cultural Pastoral Sf. Iosif Mărturisitorul – prezentare Sf. Iosif Mărturisitorul;
Dragi copii, voi sunteți viitorul, iar noi suntem mândri să vă fim alături, să vă călăuzim și să vă ajutăm să vă urmați visul. Vă așteaptă lucruri mari in viață, fiți credincioși în Dumnezeu, bucurați-vă și învățați din fiecare moment, dar cel mai important, să nu uitați niciodată istoria care ne-a adus aici!”, a arătat primarul comunei Moisei, Grigore Tomoiagă.
Dragoș HOJDA
Distribuie articolul
Adaugă un comentariu