MODIFICĂRI LEGISLATIVE – Cum vor autoritățile să determine românii să facă copii

Parlamentarii pregătesc zece măsuri pentru îmbunătăţirea vieţii tinerelor familii, precum şi încurajarea acestora să devină părinţi. Prima dintre ele este cea referitoare la reducerea la 5% a TVA la produsele pentru copii, care va însemna prețuri mai mici la laptele special pentru sugari, la alimentele pentru sugari şi copii mici (carne, peşte, legume, fructe, condiţionate pentru vânzarea cu amănuntul, în recipiente de maximum 250 grame), îmbrăcăminte şi accesorii de îmbrăcăminte pentru sugari, şerveţele, scutece şi scaune auto pentru micuţi.

„Implementarea reducerii TVA destinată copiilor va fi urmărită cu celeritate de către reprezentanţii instituţiilor abilitate ale statului, pentru ca magazinele să nu crească în mod artificial preţurile acestor produse, aşa cum s-a mai petrecut în cazuri similare.  Un al doilea punct vital al modificărilor legislative vizate prin acest pachet este lansarea unui program social de interes naţional în scopul prevenirii afecţiunilor apărute în timpul sarcinii. Denumit „Materna”, proiectul se referă la acordarea unui voucher în valoare de 2.500 lei viitoarelor mame, după a zecea săptămână de sarcină. Suma va fi folosită pentru consultaţiile şi analizele necesare în timpul sarcinii, care nu sunt decontate prin sistemul public de asigurări de sănătate.

Programul social de interes naţional de prevenţie „Un copil, un zâmbet” este un alt punct de interes al pachetului legislativ elaborat de Ministerul Familiei, oferind soluţiile adecvate în vederea decontării tratamentelor stomatologice ale copiilor. Ajutorul, în valoare de 1.500 de lei, va fi destinat copiilor între 10 şi 17 ani cu probleme dentare, care au recomandări în acest sens de la medicul stomatolog”, spune deputatul Cristina-Elena Dinu.

Nu în ultimul rând, pentru a preveni abandonul şcolar şi părăsirea cursurilor încă de la vârste fragede, în viitorul apropiat autoritățile vor să lanseze programul social de interes naţional de asigurare a cheltuielilor pentru educaţia timpurie „Educaţie pentru toţi”. Acesta prevede acordarea unui stimulent financiar de 1.500 lei lunar familiilor cu venituri de maximum 8.000 de lei lunar, care va putea fi folosit pentru achitarea serviciilor cu educaţia copiilor, grădiniţe, creşe şi after-school.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu