Modalitati simple si rapide pentru eliberarea pasaportului. Timpul de asteptare la ghiseu a scazut in 2019 fata de 2018

In anul 2019 au fost eliberate, la nivel national, 1.591.256 pasapoarte simple electronice, fata de 1.368.208 eliberate in aceeasi perioada a anul 2018, constatandu-se o crestere cu 16,30%, se precizeaza intr-un comunicat de presa transmis, astazi, de Ministerul Afacerilor Interne.

Astfel, au fost transmise prin curier 123.700 pasapoarte simple electronice, fata de 70.328 in aceeasi perioada a anului 2018, fiind inregistrata o crestere cu 75,98% la acest capitol. De asemenea, se constata o scadere de 34,70% a cererilor depuse pentru eliberarea pasapoartelor simple temporare in 2019, comparativ cu anul 2018.
Potrivit aceluiasi comunicat, in ultimii ani, Ministerul Afacerilor Interne a implementat proceduri rapide si simplificate pentru eliberarea documentelor de calatorie, inclusiv in ceea ce priveste programarea on-line, masuri ce isi dovedesc eficienta.

Cetatenii pot depune cererea la orice serviciu din tara

Va reamintim ca pentru eliberarea pasaportului simplu electronic sau a celui temporar cetatenii pot depune cererea, in tara, la oricare serviciu public comunitar pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple, iar in strainatate la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei, indiferent de locul in care au domiciliul sau resedinta.
Pentru evitarea aglomerarii la ghisee a fost dezvoltata si este operationala platforma de programare on-line (pentru cererile depuse in tara) www.epasapoarte.ro. Timpul de asteptare la ghiseu, in cazul in care faceti o astfel de programare, este zero.

Pentru cererile depuse in tara, termenul de eliberare a pasapoartelor simple electronice/temporare este de maximum 15 zile lucratoare, iar timpul mediu este de 10 zile lucratoare. Exceptia o constituie cazul pasaportului simplu temporar cand cererile se pot solutiona in cel mult 3 zile lucratoare daca se motiveaza urgenta. Astfel, motivele invocate pot fi de natura medicala, familiale sau profesionale, ori de alta natura conform legii.
Directia Generala de Pasapoarte a dezvoltat aplicatia on-line ”status pasaport”, prin care cetatenii pot urmari procesul de solutionare a cererii de eliberare a pasaportului simplu electronic.

Solicitarile pot fi depuse si la misiunile diplomatice

Cererile privind eliberarea pasapoartelor simple electronice pot fi depuse si la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei din strainatate, iar ridicarea lor se poate face din tara, de la oricare serviciu public comunitar pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple, in termen de 10 zile lucratoare. De asemenea, exista posibilitatea ca pasaportul sa fie ridicat de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei in strainatate, in maxim 45 de zile lucratoare in statele membre ale Uniunii Europene, respectiv 60 de zile in state terte.

Taxe pentru eliberarea pasapoartelor

Taxa pentru eliberarea pasaportului simplu electronic este de 258 de lei pentru persoanele cu varsta peste 12 ani, 234 de lei pentru persoanele cu varsta sub 12 ani, iar pentru cel simplu temporar este de 96 de lei. Aceasta se poate achita, anterior depunerii cererii, prin urmatoarele modalitati: prin internet banking, prin virament bancar de la orice banca unde aveti cont deschis, prin mandat postal (se poate efectua la orice Oficiu Postal), prin numerar sau, dupa caz, prin intermediul POS-urilor instalate la casieriile Trezoreriei Statului sau la casieriile Institutiilor Prefectului, in numerar la CEC Bank.

Pasaportul simplu electronic poate fi expediat, prin servicii de curierat, la domiciliul sau la resedinta titularului ori ale persoanei care a formulat cererea, cu suportarea de catre acestia a cheltuielilor de expeditie. Pentru informatii suplimentare privind eliberarea pasapoartelor va recomandam sa accesati sectiunea “Intrebari frecvente” de pe site-ul www.pasapoarte.mai.gov.ro, s-a mai precizat in comunicatul MAI.

ZiarMaramures.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu