Ministrul Borbely, la Romaltyn Mining – Vezi declaratiile date in exclusivitate pentru ZiarMaramures.ro si Transilvania Folclor (FOTO)

Joi dimineata, Laszlo Borbely, ministrul Mediului si Padurilor, a efectuat o vizita de lucru in Maramures, la invitatia deputatului independent Catalin Chereches. Incepand cu ora 7 dimineata, acesta a avut o intalnire cu reprezentantii Romaltyn Mining, referitoare la redeschiderea activitatii de prelucrare a piritei aurifere pe baza de cianura in Baia Mare.

Singurii ziaristi prezenti la sediul Romaltyn si cei carora ministrul Laszlo Borbely le-a oferit detalii referitoare la intalnirea de azi dimineata au fost reprezentantii ZiarMaramures.ro si Transilvania Folclor.

„Cunosc problema din Baia Mare. Pot sa va spun cu certitudine ca activitatea Romaltyn nu va incepe acum. Am discutat si cu ministrul Mediului din Ungaria si i-am dat asigurari in acest sens. Acesta a fost ingrijorat, dupa stirile aparute in ultima perioada, referitoare la reluarea activitatii de exploatare a aurului pe baza de cianura”, a declarat Laszlo Borbely, in exclusivitate pentru ZiarMaramures.ro si Transilvania Folclor, inainte de intalnirea cu conducerea societatii Romaltyn Mining.

In cadrul discutiilor purtate, Borbely i-a intrebat pe reprezentantii Romaltyn care este perioada pe care o au in vedere pentru exploatarea celor 10 milioane de tone de steril aflat pe iazul Flotatiei Centrale. Raspunsul a vizat o perioada de 5 -7 ani. Dupa aceea, Romaltyn intentioneaza aducerea de steril din alte parti ale judetului sau chiar din alta parte.

Ulterior intalnirii, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Romplumb, la care au participat deputatul independent Catalin Chereches, viceprimarul baimarean Istvan Ludescher si subprefectul Gyongyike Bondi, Borbely a precizat ca nu i se pare firesc ca din cauza prezentei celor doua societati, Romaltyn Mining si Romplumb, in zonele respective ale orasului sa fie sistate toate lucrarile de contruire care privesc alte entitati, cum ar fi societati comerciale sau persoane fizice.

De aceea, a solicitat viceprimarului Ludescher reluarea in discutie a problemei respective si clarificarea acesteia, pentru ca agentii economici sau persoanele fizice sa nu aiba de suferit din acest punct de vedere.

De asemenea, ministrul a precizat ca a remarcat o atitudine extrema vizavi de activitatea Romaltyn, consilierii locali suspendand orice lucrari de investitii ale societatii, inclusiv cele de realizare a statiei de decianurare (distrugatorul de cianura), pana la aprobarea planurilor urbanistice zonale.

In urma intalnirii avute cu presa, Laszlo Borbely a lasat sa se inteleaga faptul ca are in vedere gasirea celei mai bune solutii pentru a elimina sterilul aflat pe Iazul Central, care constituie o sursa de polure, dar cu respectarea mediului si a legii.

Ciprian DRAGOS

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu