Micii comercianti din piete vor supravietui – Ministrul Agriculturii afirma ca micii producatori care comercializeaza marfa in piete nu au nevoie de case de marcat

Micii producatori isi pot vinde in continuare produsele in piete si oboare fara sa se inregistreze la Registrul Comertului, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Mihail Dumitru.

„Micii producatori isi pot vinde in continuare produsele in piete, targuri si oboare si in alte locuri stabilite de consiliile locale, pe baza in baza certificatului de producator, asa cum este prevazut in HG 661/2001. Nimic nu s-a schimbat in legatura cu posibilitatea vanzarii in piete, iar activitatea poate continua la fel ca pana acum, fara ca acestia sa se inregistreze la Registrul Comertului”, a precizat Dumitru.

De asemenea, ministrul Agriculturii a precizat ca micii producatori sunt exceptati de la obligativitatea detinerii de case de marcat in piete.

„In ultimul timp, s-a spus ca micii producatori trebuie sa isi instaleze case de marcat. Nu este adevarat, pentru ca, potrivit OUG 28/1999, sunt exceptati de la utilizarea aparatelor de marcat micii producatori care vand in targuri, piete si oboare”, a explicat Dumitru.

OUG 44/2008 a fost emisa de Guvernul Tariceanu in aprilie 2008 si viza reinregistrarea persoanelor fizice autorizate (PFA) la Registrul Comertului.

Acesta a mai precizat ca MADR ii incurajeaza pe micii producatori sa isi dezvolte o forma inregistrata de activitate, pentru ca pot fi ajutati cu resurse financiare.

Ministrul a cerut sindicatelor si federatiilor de producatori sa transmita corect informatiile si sa nu creeze momente de panica din cauza necitirii corecte a legislatiei.

Potrivit datelor MADR, in 2009, circa 6.500 de fermieri au primit sprijinul de 1.500 de euro pe an pe exploatatie de subzistenta, iar in 2010 vor fi inclusi inca 20.000. Pana in 2013, se estimeaza intrarea a circa 76.000 de ferme de subzistenta in acest sistem.

ZiarMaramures.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu