- ADVERTISEMENT -
Ad imageAd image

Măsură inedită în penitenciare: 7000 de deținuți apți de muncă, 5000 dornici să muncească

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor vorbește despre o măsură inedită care se va aplica în penitenciare.  Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) este cea care a inițiat un proiect pilot la Penitenciarul Ploiești, prin care 40 de deținuți, clasificați în regim deschis, muncesc la o firmă din industria auto și sunt cazați în spațiile proprii ale beneficiarului, pe cheltuiala firmei.

Sindicaliștii susțin că această măsură ar determina reducerea semnificativă a supraaglomerării din penitenciare și a presiunii psihice exercitate de către deținuți asupra polițiștilor de penitenciare. În total, la nivel național sunt undeva la 7000 de deținuți din regimurile deschis (RD), semi-deschis (RSD) si închis (RÎ).

„În forma de colaborare de tipul celei de la Penitenciarul Ploiesti vor putea fi cooptați numai deținuți din regimul deschis si regimul semi-deschis, care sunt aproximativ 5000 de deținuți apți și dornici de muncă. Supravegherea va fi realizata de politisti de penitenciare. Atat la punctul de lucru, cat si la vivekul locatiei de cazare. Deținuții ar putea lucra în domenii precum industria auto (cablaje) sau alte domenii cu caracter de manufactură. Exemplul de la Ploiesti este unul dintre cele mai recente si primul cu cazare in exteriorul unitatii. Contracte de munca, cu mentinerea detinutilor in unitatea penitenciara, dupa terminarea programului de lucru, sunt mult mai multe, fiind angrenați aproximativ 2000 de condamnați, în marea majoritate a unităților penitenciare. Domeniile sunt diverse: cusut pantofi, cablaje auto, munci necalificate in construcții, manipulare marfuri depozit etc. Vorbim pentru deținuți de beneficii financiare, respectiv 40% din salariul minim, beneficii la durata pedepsei, adica la 4 zile lucrate li se scade una din pedeapsă, beneficiile unei interacțiuni sociale pozitive, respectiv cu reprezentanții angajatorului, alți muncitori etc.

Hrănirea este asigurată de penitenciar, în aceleași norme și condiții ca pentru ceilalti deținuți, iar masa se serveste intr-o sala amenajată la locația cazării. Controalele, supravegherea si paza sunt realizate dupa un Plan care se stabilește de către conducerea penitenciarului în urma unei evaluări la fața locului. Sunt in negocieri avansate Penitenciarul Timisoara, Penitenciarul Bistrita si Penitenciarul Poarta Alba”, arată oficialii Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu