- Publicitate -
Ad imageAd image

MARAMUREȘ – Pesta porcină elimină porcii mistreți din păduri. Cand ar putea dispărea boala

Ad imageAd image

Ceea ce nu au reușit vanătorii, a reușit Pesta Porcină Africană. Să avem puțini porci mistreți în pădurile județului, lucru de bun augur pentru fermierii care acum nu mai au motive de îngrijorare din cauză că mistreții le-ar putea distruge culturile. O spun oficialii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș, care recunosc că județul nostru ar putea scăpa de această boală abia atunci cand se va atinge o anumite densitate a mistreților pe km pătrat.

„Efectivele de mistreț au scăzut ca număr. Densitatea lor este din ce în ce mai redusă, dar nu suficient de redusă ca să ne putem aștepta ca în viitorul apropiat să scăpăm de boală. Porcul mistreț trebuie redus pană la 0,5 per km pătrat, adică un mistreț la doi km pătrați, ori este un lucru care nu se poate realiza. Deocamdată. Pentru că Legea vanătorii vine și spune că nu împușcăm femele gestante, nu facem așa sau așa… că nu e deontologic.

Veterinarii vin pe partea cealaltă și susțin că pană nu se va ajunge la o densitate de un mistreț per km pătrat familiile de mistreț se vor întalni permanent, se vor înmulți tot mai mult și vor difuza boala dintr-o parte în alta. Un mascul mistreț are în jurul lui cca 8 sau 9 femele și se mulțumește să trăiască într-un areal al lui, fără să mai caute femele. Se mulțumește cu alea 9 femele. Noi nu am ajuns să atingem acel deziderat”, a spus Vasile Pop, directorul adjunct al DSVSA Maramureș.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu