România doboară praguri demografice cu o viteză alarmantă
În 2011 numărul de nou-născuți a scăzut pentru prima dată sub 200.000, în doar 13 ani, până în 2024, acesta s-a redus la sub 150.000. În ultimii 30 de ani, România a cunoscut o schimbare semnificativă și în ceea ce privește vârsta la care femeile devin mame.
Analiza realizată de portalul ClubulCopiilor.ro arată că tot mai multe femei din România fie aleg să nu devină mame, fie amână momentul maternității.
Dacă în trecut multe nașteri aveau loc la vârste fragede, în prezent, multe femei aleg să aibă copii după 30 de ani, iar numărul mamelor cu vârsta între 35 și 39 de ani a crescut cu 174% față de 1990.
În județ, crește numărul femeilor care nu au copii
În Maramureș, 16% dintre femeile din această categorie de vârstă nu au copii, un procent comparabil cu cel din marile orașe dinamice și dezvoltate ale României, precum București, Timișoara, Cluj și Brașov. Acest lucru reflectă schimbările economice și sociale din județ, unde accesul mai bun la educație, cariere stabile și un stil de viață activ contribuie la decizii mai bine informate privind maternitatea.
Faptul că Maramureșul se aliniază trendurilor din orașele mari arată că este un județ în plină dezvoltare, oferind oportunități de creștere profesională și personală femeilor care își doresc să investească în carieră, educație și experiențe înainte de a deveni mame.
Creșterea numărului de femei care nu au copii, fie din alegere, fie din motive medicale, are un impact semnificativ asupra natalității în România. Această tendință contribuie la scăderea ratei fertilității și accelerează declinul demografic al țării.
Rata fertilității, în Maramureș, sub nivelul de înlocuire a generațiilor
Institutul Național de Statistică (INS) a raportat că, în 2023, rata fertilității totale în Maramureș a scăzut la 1,9 copii per femeie, mult sub nivelul de înlocuire a generațiilor de 2,1 copii, iar un alt studiu recent bazat pe o proiecție ONU a aratat ca Romania ar putea pierde aproape jumatate din populatie pana in anul 2100.
Studiul respectiv trage un semnal de alarmă asupra viitorului demografic al țării și evidențiază nevoia urgentă de politici care să sprijine familiile, să faciliteze echilibrul între viața profesională și cea personală și să creeze un mediu în care maternitatea să fie o opțiune accesibilă și sustenabilă.
Detaliile analizei, pe Clubul Copiilor.
Citeșe și: Ziua Femeii – Istoric
Si cu ce sa ii intretinem? Cu minimul pe economie si o alocatie amarata?
Se știe că femeile nu caută bărbați sub nivelul lor. Dacă faci investiții prin care îl transformi pe bărbat în muncitor pe salariul minim, acesta își va găsi cu greu perechea. Ideal e să producem prin activități cu valoare adăugată mare.