- Publicitate -
Ad imageAd image

MARAMUREȘ – Măsuri de prevenție în Gripa aviară. Virusul afectează și omul

Ad imageAd image

Maramureșenilor li se reamintesc măsurile de prevenție care trebuie aplicate având în vedere focarele de gripă aviară înalt patogenă la păsările domestice și sălbatice raportate în 21 de țări europene coroborate cu sezonul migrației de toamnă a populațiilor de păsări sălbatice.

În primul rând, separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităților, a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice, evitarea creșterii păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ținute în spații de cazare special amenajate, închise, iar atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea și adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care nu pot avea acces păsările sălbatice. Se interzice adăparea păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice, se va evita intrarea mai multor persoane în zona de exploatare a păsărilor domestice, mișcările limitându-se la o singură persoană care are grijă de animale, se va avea în vedere prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare și alte animale de companie. Maramureșenilor li se mai solicită prevenirea oricărui contact direct și indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă și păsările domestice și alte păsări, în special rațele și gâștele.

Și mai important de știut este că virusul Gripei Aviare afectează și animalele de blană, anul acesta Finlanda raportând 26 de focare la nurcă, vulpe și raton. Virusul afectează chiar și omul, Regatul Unir raportând deja două cazuri de detecție a virusului H5N1 la oameni, iar China a raportat 5 cazuri de infecții la om cu virusul Gripei Aviare.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu