Mai multi localnici din Viseu de Sus solicita retrocedarea padurilor, in baza unor sentinte judecatoresti definitive si irevocabile – Primaria spune ca le-au primit de doua ori

Ca urmare a nemultumirii mai multor localnici, subprefectul Dorin Buda s-a deplasat, in orasul Viseu de Sus, impreuna cu juristi din cadrul Institutiei Prefectului, reprezentanti ai Comisiei locale de aplicare a legilor fondului funciar si Ocolului Silvic din localitate, unde au fost analizate aspectele reclamate cu privire la situatia reconstituirii dreptului de proprietate si punerea in posesie a persoanelor cu suprafetele de teren a persoanelor indreptatite.

„Ne-au fost inaintate, la comisia judeteana, 14 hotarari judecatoresti referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor din raza unitatii administrativ-teritoriale a orasului Viseu. Sentintele sunt definitive si irevocabile, iar conform legislatiei trebuie puse in aplicare”, a precizat Dorin Buda.

Comisia locala pentru reconstituirea dreptului de proprietate Viseu de Sus a precizat ca punerea in posesie a persoanelor indreptatite este imposibila, motivata de refuzul Ocolului Silvic de a pune la dispozitie suprafetele forestiere prevazute in hotararile judecatoresti.

Reprezentantii Ocolului Silvic au aratat faptul ca pe raza acestuia nu mai exista teren  forestier, iar potrivit precizarilor Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva li s-a interzis sa puna la dispozitia comisiei locale terenuri din domeniul public al statului. Au invocat in acest sens o decizie a Curtii Constitutionale referitoare la neconstitutionalitatea unui articol din Legea 1/2000, referitoare la dreptul fostilor proprietari de a opta pentru atribuirea unei suprafete echivalente din fondul forestier proprietate de stat.

De asemenea, reprezentantii Primariei Viseu de Sus au precizat, faptul ca unii dintre beneficiarii sentintelor judecatoresti au primit respectivele terenuri atat ca membrii ai composesoratului, odata cu validarea cererii  formulate de Composesoratul Viseu de Sus, cat si ca persoane individuale, prin sentinte ale instantelor de judecata, unde au  solicitat si obtinut, in baza acelorasi documente, de doua ori  aceeasi suprafata de teren forestier.

„Subprefectul Dorin Buda a dispus juristilor din cadrul Prefecturii Maramures sa efectueze verificari, in scopul de a vedea daca afirmatiile facute de catre angajatii Primariei sunt adevarate si daca suprafetele obtinute de cetateni s-au dublat.

Pentru a se debloca situatia creata, conducerea Prefecturii Maramures va avea o intalnire cu cea a Directiei Silvice in vederea stabilirii unui plan de masuri comune, in scopul punerii in aplicarea a sentintelor judecatoresti ramase definitive si irevocabile”, a precizat Dan Buca, purtatorul de cuvant al Institutiei Prefectului Maramures.

O alta sugestie discutata s-a referit la intocmirea unei propuneri de proiect de act normativ care sa permita punerea in posesie a proprietarilor pe terenurile din domeniul public al statului, daca  nu vor fi gasite  terenuri disponibile pe alte amplasamente.

ZiarMaramures.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu