LUCRĂRI – Barajul Stramtori-Firiza, pregătit pentru sezonul rece

Lucrările hidrotehnice sunt pregătite pentru sezonul rece. O spun specialiștii Administrației Bazinale de Apă (ABA) Someș-Tisa, care aplică o serie de măsuri menite să asigure exploatarea în condiții de siguranță a lucrărilor hidrotehnice aflate în administrare, pe parcursul sezonului rece.
„Astfel, pentru perioada noiembrie 2022 – martie 2023, aceștia au elaborat un program de lucru pe timp friguros care prevede asigurarea condițiilor optime de lucru și reinstruirea personalului care deservește lucrările hidrotehnice, verificarea stării tehnice și funcționale a echipamentelor hidromecanice, a instalațiilor electrice, de automatizare, de încălzire, verificarea instalațiilor de iluminat pentru: baraje, galerii, căi de acces, spații tehnologice, verificarea stării tehnice a mijloacelor de transport și a utilajelor din dotare, realizarea lucrărilor de întreținere și reparații sau asigurarea stocurilor de materiale necesare”, arată ABA Somes-Tisa.
Alte lucrări care se vor face sunt legate de asigurarea fluxului informațional-decizional și de monitorizare, în cazul producerii unor evenimente, asigurarea volumelor de apă în acumulări pentru toate categoriile de utilizatori, supravegherea permanentă a evoluției fenomenelor de iarnă sau îndepărtarea din cursurile de apă a obstacolelor care ar putea provoca îngrămădiri de sloiuri.
„Lucrările hidrotehice din administrarea ABA Someș-Tisa sunt supravegheate permanent de către specialiștii instituției noastre, unul dintre obiectivele principale fiind să reducem impactul inundațiilor. Totodată, specialiștii noștri iau măsurile necesare pentru a asigura rezerva de apă brută pentru toți beneficiarii care dispun de sisteme de alimentare cu apă în regim centralizat. În același timp, sunt asigurate volumele de apă în acumulări pentru producerea de energie electrică”, concluzionează ABA Somes-Tisa.
foto: Doru Cânța
Dragoș HOJDA
Distribuie articolul
Adaugă un comentariu