- ADVERTISEMENT -
Ad imageAd image

LEGISLAȚIE PERMISIVĂ – Orice șofer poate cere acum reducerea perioadei de suspendare

Dacă ești șofer atunci știi cu siguranță că în trafic întâlnești fel de fel de șoferi. Unii care nu se semnalizează la schimbarea direcției de mers, alții care uită pornită semnalizarea, altul care nu se asigură când efectuează viraje și lista ar putea continua. Polițiștii rutieri sunt conștienți că există indisciplină în trafic, însă recunosc că nu e tocmai normal ca în acțiuni de două ore să dai sute de amenzi. Asta spune multe despre cât de frecvent se încalcă legislația rutieră. Plus că legislația a devenit mai permisivă, ceea ce nu face altceva decât să încurajeze încălcarea regulilor de circulație.

„Indisciplina în trafic există și va exista. Acționăm în locurile cu risc accidentogen crescut și stabilite în urma analizelor pe care le efectuăm la nivelul Serviciului Rutier. Acțiunile acestea fulger au efectul scontat, sancționăm în două ore toate abaterile pe care le constatăm și da, este destul de îngrijorător faptul că avem așa multe constatări în interval scurt de timp, dar sperăm ca partea coercitivă pe care o aplicăm să-i conștientizeze pe șoferi să respecte regulile de circulație. Noi aplicăm legea, fie amenda contravențională, suspendarea dreptului de a conduce sau puncte de penalizare. Sau avertismentul atunci când pericolul social al faptei contravenționale este unul scăzut sau ținem cont și de situația conducătorului sau motivele care l-au determinat să încalce legislația rutieră. Întrucât se încalcă atât de des legislația rutieră, poate ar trebui înăsprită legislația pentru a face conducătorii auto să se gândească de două ori înainte de a apăsa pedala de accelerație, de a nu acorda prioritate pietonilor sau a bea alcool și a urca la volan.  Nu ar trebui să existe clemențe la încălcări ale legii.

Viteza exagerată, plus 70km/h unde limita e de 50 km/h, nu ar trebui să se poată beneficia de reducerea perioadei de suspendare. Îi aplic 90 de zile, el dă acel test de 13 din 15 și eu trebuie să îi returnez permisul în 30 de zile. Dacă până acum doi ani beneficiau de reducerea perioadei de suspendare doar acei conducători auto care în ultimii doi ani nu au mai avut încălcări grave ale legislației rutiere, adică nu a mai avcut suspendat permisul, se analiza ca în ultimii trei ani să nu mai fi beneficiat de reducerea perioadei de suspendare, plus să aibă vechime mai mare de un an la permisul de conducere, toate acestea erau condiții obligatorii atunci, ori acum nu mai sunt aceste condiții și oricine poate cere reducerea perioadei de suspendare fără atâtea condiții cumulative. Singura condiție este să susțină testul și să aibă vechime de minim un an de zile. Se încurajează încălcarea legislației rutiere„, spune comisar de poliție Gheorghe Goth de la Serviciul Rutier Maramureș.

Vă reamintim că în județul Maramureș până la acest moment au fost înregistrate pe drumurile din județ peste 70 de accidente rutiere grave, în urma cărora am avut peste 15 decese.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu