Legea Lustratiei a fost votata de Camera Deputatilor

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, Legea lustratiei, un proiect legislativ aflat in traseul legislativ de cinci ani. Decizia a fost luata, prin vot nominal, cu 203 voturi favorabile, 40 impotriva si 12 abtineri.

Dezbaterile in plenul Camerei au fost marcate de acuze pe care reprezentantii partidelor si le-au aruncat unii altora. Unii dintre alesi au criticat, precum Niculae Mircovici, membru al grupului parlamentar al minoritatilor nationale, modificarile aduse in comisie proiectului legislativ, prin care o serie de categorii de persoane au fost excluse de pe lista lustrabililor.

Nu au lipsit nici replici acide intre reprezentantii PNL si cei ai PDL care si-au reprosat fiecare nepromovarea la timp a legii. Presedinta Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a acuzat PNL ca, in perioada in care a detinut presedintia acestui for prin Bogdan Olteanu, „a tinut la sertar” Legea lustratiei pentru ca „a lasat capul in jos si a acceptat lesa pusa de PSD”.

Roberta Anastase a precizat ca proiectul legii lustratiei a ajuns sa fie discutat in Camera, dupa ce a avut o intrevedere cu presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Teodor Maries. „Stim cu totii ca este o lege tarzie, dar e normal pentru a incheia o rana a trecutului si pentru a putea merge spre viitor sa adoptam aceasta lege. Sta de un numar important de ani in Parlament”, a adaugat Anastase.

La randul sau, liberalul Mihaita Calimente a acuzat PDL ca „are tupeul sa fie initiatorul Legii lustratiei”, sustinand ca reprezentantii acestui partid au facut harcea-parcea” proiectul de lege, intrucat membrii sai ar fi fost direct vizati in anii 1990.

”Am sa intru in polemica cu aripa dreapta a FSN, cu floarea UASCR si UTC, care vine astazi sa ne dea lectii despre Legea lustratiei. Unii dintre domniile lor erau membri marcanti ai FSN cand ne-au distrus sediile PNT si PNL in ’90. Unii dintre ei au dirijat trenurile cu mineri la Bucuresti, iar astazi vin sa ne dea lectii de democratie si au tupeul sa fie initiatori ai legii lustratiei, ei care ar trebui lustrati cu totii.

Au facut harcea-parcea aceasta lege pentru ca PD, cu onoare reprezentat in Parlament la acea vreme, si membru al Conventiei Democratice, era partid socialist si avea foarte multi lustrabili si atunci, cum ii are si acum”, a spus liberalul.

Legea lustratiei care a fost prezentata in plen de initiatorul acesteia, liberalul Eugen Nicolaescu, a fost votata prin vot nominal, la propunerea acestuia, pentru „dreptate, respect, patriotism, speranta”.

Acesta si-a inceput discursul din plen cu o intrebare retorica : „Cui ii e frica de lustratie?”

„Pe multi ii stim pe altii ii arata cu degetul societatea civila , iar altii care se simt cu musca pe caciula si privesc partea plina a paharului si anume faptul ca textul legii nu ii vizeaza pe ei, usurare pentru acestia.

Ceea ce mai poate face legea pentru acestia in forma actuala nu e altceva decat o mentionare a celor care ne-au condus aproximativ 20 de ani, iar acum sunt morti sau pensionari. Societatea nu se va schimba si nici nu va fi mai buna, daca lustratia nu va fi perceputa ca si o auto penitenta pentru ca, in esenta, toti vor gasi ca pozitive actiunile lor din trecut pana la Revolutie”, a spus Nicolaescu, adaugand ca actul in sine trebuie sa depaseasca nivelul simbolic si cel de vendeta politica si sa desavarseasca ceea ce s-a inceput prin proclamatia de la Timisoara.

Nicolaescu a mai spus ca, in calitate de initiator al Legii, nici dupa cinci ani nu considera „ca este aceasta este tardiva, ca timpul a avut rol de panaceu”.

”In aceasta lege este vorba de un principiu, nu despre nume sau persoane pe care aplicarea ei i-ar indeparta din viata politica. Alte state au reusit mai repede sa condamne comunismul.

Cehoslovacia, in 1991, a devenit primul stat post-comunist care a recurs la o versiune apropiata de ceea ce avem in discutie. Polonia si Ungaria au trecut, la randul lor, prin aceasta experienta. Vaslav Havel afirma ca va fi nevoie de decenii pana cand comunismul va iesi din mintile oamenilor.

Din ’89 nu au trecut decat doua decenii si vor trece multe, atata timp cat clasa politica va considera aceasta lege ca fiind tardiva”, a conchis deputatul liberal.

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu