Legea educatiei a primit raport favorabil, cu amendamente, la Comisia de invatamant a Camerei Deputatilor – PSD a votat impotriva, iar PNL s-a abtinut

Proiectul Legii Educatiei Nationale, initiat de Guvern, a primit vineri dupa-amiaza, raport favorabil, cu amendamente, din partea Comisiei de invatamant a Camerei Deputatilor, cu 16 voturi pentru (PDL, UDMR, minoritati, independenti), 10 impotriva (PSD+PC) si cinci abtineri (PNL).

„Cred ca adoptarea in Comisia de educatie a Camerei Deputatilor a proiectului Legii Educatiei propus de Guvern este un important pas inainte pentru educatia din Romania”, a spus ministrul Funeriu, dupa votul comisiei.

Ministrul Educatiei a apreciat ca, „in cadrul discutiilor foarte lungi si sinuoase”, comisia a pastrat totusi optiunile majore ale proiectului de lege propus de Guvern, printre ele numarandu-se introducerea clasei pregatitoare in ciclul invatamantului obligatoriu sau trecerea clasei a IX-a la gimnaziu.

De asemenea, Funeriu le-a transmis liderilor sindicali, care au refuzat participarea la negocieri cu o zi in urma, ca ministerul, cu sprijinul deputatilor PDL, a reglementat problema titularizarii, „in sensul ca cei care au castigat un drept sa nu si-l piarda, ci dimpotriva, relatia profesorului cu scoala sa fie intarita”.

Ministrul a mentionat ca exista elemente care, din punctul de vedere al ministerului, au fost „diluate in continut” prin amendamentele depuse: diferentele privind varsta de pensionare intre invatamantul superior public si cel privat.

Tot dupa votul comisiei, presedintele acesteia, Cristian Dumitrescu, a declarat ca PSD nu este multumit de proiectul de lege, in forma votata. Potrivit lui Dumitrescu, social-democratii nu sunt de acord cu instituirea liceului de trei ani, cu rezolvarea problemei titularizarii si mai ales, sunt nemultumiti „de incalcarea grava a autonomiei universitare”.

La randul lor, liberalii prin vocea Adrianei Saftoiu, s-au declarat multumiti de finalizarea dezbaterii pe fond a proiectului, in contextul in care exista riscul ca initiativa sa intre in plen fara raport. Saftoiu a precizat ca PNL isi va pastra rezervele fata de anumite prevederi ale proiectului, subliniind, totodata, ca initiativa mai trebuie sa treaca „trei praguri (plenul Camerei, comisiile si plenul Senatului)”.

In opinia reprezentantului UDMR, Iosif Koto, proiectul legii, asa cum a fost reglementat de comisie, „deschide cai in ceea ce priveste interpretarea actului didactic”. El a sustinut ca forma adoptata respecta pluralismul, prin includerea unor prevederi ce vizeaza invatamantul in limbile minoritatilor nationale.

Proiectul amendat in comisia de specialitate va intra saptamana viitoare in plenul Camerei Deputatilor, primul for sesizat in acest caz.

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu