LEGEA BERII: Patronatul Societatilor Independente Producatoare de Bere solicita un sistem de accizare diferentiat

Patronatul Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania (P.S.I.P.B.R) a anuntat readucerea in discutie a legii berii. Desi proiectul de lege a trecut de Parlament in 2007 si a ajuns pe masa presedintelui, prin exercitarea dreptului de reexaminare, Traian Basescu a retrimis proiectul in dezbatere.

Micii producatori, amenintati de faliment. “Dorim sa atragem atentia ca in prezent, proiectul sta de mai bine de jumatate de an in Comisia de buget-finante, care a avut termen de depunere a raportului 15. 06. 2009. Prevederile proiectului de lege presupun un ajutor de stat pentru intreprinderile mici si mijlocii autohtone.

Trebuie subliniat faptul ca prin acest ajutor de stat, asteptarile micilor producatori se refera la corectarea unui sistem de accizare nediferentiat, contrar normelor UE. De asemenea, mentionam ca este necesara urgentarea procesului in conditiile in care avem societati care isi inceteaza activitatea, fiind in incapacitate de plata din cauza datoriilor cumulate in perioada accizarii necorespunzatoare”, se arata intr-un comunicat transmis de Patronat.

”Dorim sa credem ca tergiversarea solutionarii acestui proiect de lege nu se face intentionat, pentru ca astfel nu s-ar adauga decat inca un factor care
ajuta la dizolvarea industriei autohtone. De aceea, explicam motivul necesitatii de urgentare a votarii acestei legi: daca se mai amana aducerea in
plen, se va mai pierde un an de productie, suficient ca micile societati
sa nu poata supravietui”, se arata in comunicatul berarilor romani.

105 fabrici inchise in cativa ani. In expunerea de motive a proiectului de lege se mentioneaza ca in 1990, in industria berii au functionat 32 de societati comerciale, ca mai apoi, numarul acestora sa creasca la 125, in perioada 1991-1994, majoritatea fiind considerate mici si mijlocii. In perioada 1995-1997, cresterea nivelului dobanzilor bancare si devalorizarea monedei nationale, au condus la falimentarea a 105 fabrici de bere (in 2006 functionau doar 20).

PIATA agricola

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu