JOBURI ÎN MARAMUREȘ – A crescut oferta locurilor de muncă în domeniul transporturilor

Pandemia a adus schimbări evidente pe piața forței de muncă în Maramureș. O spun cei de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș, care vorbesc despre o creștere a numărului de locuri vacante în anumite domenii, cum ar fi transporturile sau prelucrarea metalelor.

„Schimbările pe piața muncii din Maramureș s-au întâmplat la șomajul structural îndeosebi. S-a inversat raportul, adică șomerii indemnizați sunt în procent mai mare înregistrați în baza noastră de date, iar șomerii neindemnizați sunt to mai puțini. Dacă vorbim la începutul pandemiei de o intrare a șomerilor neindemnizați de 3000 de persoane, la această dată acest stoc înseamnă între 1800 și 2500 de persoane. Acest stoc înseamnă persoane care nu primesc nicio sumă de bani de indemnizație de șomaj, sunt doar persoane care s-au înregistrat la noi ca să își schimbe jobul sau sunt persoane cărora le-a expirat indemnizația de șomaj și și-au prelungit cererea pentru a-și găsi în continuare un loc de muncă sau să urmeze un curs de formare profesională.

Dacă sunt înscriși în baza noastră de date atunci beneficiază în mod gratuit de toate serviciile noastre, mediere, consiliere etc. Avem apoi acei șomeri care beneficiază de Legea 416, a venitului minim garantat. În această perioadă aceste cereri au trebuit transmise electronic. Probabil că o parte numeroasă dintre aceste persoane, neavând acces la poșta electronică, nu au putut să își reînnoiască acea cerere și aplicația îi scoate automat din evidențe. Pe partea locurilor de muncă am observat că au crescut locurile de muncă în domeniul transporturilor, în domeniul curieratului, iar în ultima perioadă am observat creșteri la joburile din domeniul serviciilor. Mulți șomeri au făcut cursuri în domeniul frumuseții și și-au deschis firme proprii, vorbim de acele cursuri de frizer-manichiură-pedichiură, cursurile de bucătar sunt și ele destul de preferate de maramureșeni, categoria de vârstă până în 40 de ani, aceste locuri de muncă sunt frecvente”, a declarat Ștefania Donca, purtătorul de cuvânt al AJOFM Maramureș.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu