Italia: 94 de arestari impotriva unei retele mafiote acuzate de deturnare de fonduri europene pentru agricultura

Politia italiana a anuntat miercuri ca a dezmembrat o retea a mafiei siciliene care a deturnat milioane de euro din fonduri europene pentru agricultura, informeaza AFP, titrat de Agerpres

Conform unui comunicat al parchetul din Messina, 94 de persoane au fost arestate in cursul diminetii in cadrul unei operatiuni impotriva unei asociatii mafiote la Tortorici. Printre cei arestati se numara doi sefi de familii mafiote, un notar, antreprenori si functionari responsabili cu accesul la respectivele fonduri europene.

Conform politiei, 48 de persoane au fost incarcerate, iar restul au fost plasate in arest la domiciliu.

Din 2013, ‘mafia din Tortorici’ – dupa numele unei localitati din muntii Nebrodia din nord-estul Siciliei – a deturnat aproape 10 milioane de euro din fonduri europene, a relatat televiziunea publica Rai24. Pentru a obtine finantarile europene, clanul revendica in mod fraudulos proprietatea unor terenuri care apartineau, in realitate, regiunii si consiliilor locale. Operatiunea miza pe complicitatea unor angajati ai unei agentii publice responsabile cu distribuirea subventiilor agricole europene, precum si ai unor centre de asistenta pentru agricultorii care solicita astfel de fonduri.

In actul de acuzare, judecatorul Sergio Matroeni noteaza ca escrocheria se baza pe sprijinul unor functionari ce dispuneau de ‘cunostintele necesare pentru a face ca Mafia sa ajunga pana in centrul nervos al sistemului de finantare publica’ si pentru a exploata deficientele unui control lax.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu