Istvan Ludescher: „Marti, Consiliul Local va vota suspendarea oricaror lucrari la Romaltyn pana la aprobarea PUZ-ului”

Solicitarile consilierului local Dumitru Matei adresate executivului Primariei, prin care acesta solicita date referitoare la eventualele autorizatii de construire eliberate pentru Societatea Romaltyn Mining, au pus pe jar municipialitatea. In cadrul ultimei sedinte de Consiliu Local, executivul a scos la iveala trei autorizatii de construire emise (doua in cursul anului 2007, iar una in 2009).

Niciunul dintre consilierii locali nu a stiut nimic de existenta acestora. Ele prevad anumite investitii intentionate pe raza Municipiului Baia Mare si au fost semnate exclusiv de angajatii Primariei, fara ca alesii locali sa fie consultati in vreun fel.

Viceprimarul Istvan Ludescher, persoana cu cea mai inalta functie dintre cele care si-au pus semnatura pe actele respective, spune ca nu a avut ce face si a trebuit sa semneze. In cadrul emisiunii Garda de Noapte, difuzata de postul de televiziune Transilvania Folclor, Ludescher a precizat ca avand in vedere ca solicitarea indeplinea toate cerintele impuse de legislatie, autorizatiile de construire trebuiau eliberate.

„Au fost insotite de toate avizele prevazute. Inclusiv de cele de mediu. A trebuit sa le eliberam. Primaria avea obligatia de a semna actele”, a declarat Istvan Ludescher. Acesta s-a declarat un luptator impotriva poluarii in Municipiul Baia Mare si a precizat ca institutia pe care o reprezinta are intentia de a nu sustine astfel de demersuri.

Ludescher a facut referire la faptul ca in prezent exista elaborate mai multe planuri de urbanism zonale (PUZ), care vor fi supuse aprobarii Consiliului Local.

„In Baia Mare au ramas doua surse mari de poluare: Romaltyn si Romplumb. Prin cele doua PUZ-uri pregatite se stabilesc liniile de dezvoltare ale Municipiului Baia Mare. In principiu, acestea elimina activitatea industriala de tipul celei prezente din zonele respective. In acest fel, avand un document semnat de consilierii locali, vom putea respinge autorizatiile de construire. Noi dorim sa se sisteze orice lucrari de felul celor avute in vedere de Romaltyn”, a declarat viceprimarul baimaran.

Acesta a mai spus ca in cadrul sedintei extraordinare care va avea loc in cursul zilei de marti, va fi supus aprobarii un proiect de hotarare care are in vedere ca in cele doua zone sa fie suspendate toate activitatile pana la aprobarea PUZ-urilor.

Ciprian DRAGOS

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu