Ioan Isac, seful Politiei Maramures, incalca din nou legea – Agentul Viorel Stroe nu a fost avansat in grad din cauza activitatii sale sindicale la care comisarul sef Isac face alergie

Agentul Viorel Stroe, presedintele Sindicatului National al Agentilor de Politie Biroul Teritorial Maramures, afirma ca este constrans de conducerea Inspectoratului de Politie Maramures, prin mijloace ilegale, sa renunte la activitatea sindicala. El afirma ca institutia condusa de comisarul sef Ioan Isac incalca mai multe legi, printre care statutul politistului si legea de organizare sindicala.

Disputa dintre agentul Viorel Stroe si comisarul sef Ioan Isac degenereaza pe zi ce trece. Cele doua parti au ajuns sa se dueleze in instanta, acuzandu-se reciproc de incalcarea legii. Unul dintre punctele divergente il reprezinta si fisa de evaluare intocmita pe numele agentului Viorel Stroe.

Din cauza calificativului acordat de superiorul sau, Stroe nu a putut fi avansat in grad. Agentul afirma ca ordinul ministrului in baza caruia s-a luat hotararea de a nu fi avansat in grat este ilegal.

„Exista un ordin intern al Ministerului, unul ilegal, care spune ca daca in ultimii doi ani de activitate nu ai calificativul foarte bine, nu poti fi inaintat in grad, chiar daca ai vechimea, asa cum spune legea. In anul precedent, am avut foarte bine, dar ultima data am primit doar bine, pentru ca sa nu fiu avansat”, spune Stroe.

Printre motivele invocate se numara si faptul ca Viorel Stroe, in calitate de lider de sindicat, desfasoara o activitate care presupune prea multe zile libere, desi acestea ii sunt conferite prin lege.

„O atitudine mai temperata si mai mult bun simt l-ar face un interlocutor mai placut. S-a eschivat de la activitatile pe baza de voluntariat. Agentul a anclansat o stare necorespunzatoare in raporturile cu corpul ofiterilor, in numele luptei sindicale pe care a integrat-o in activitatea profesionala”, se mentioneaza in fisa intocmita de comisarul-sef Mihai-Gelu Brodaci, seful Serviciului Criminalistic, din cadrul Inspectoratului de Politie Maramures. (asta cu anclansatul ne-a dat gata, trebuie sa recunoastem, n. red.)

In acest fel se incalca flagrant legea, inclusiv statutul politistului. Articolul 25 din legea 360, precizeaza urmatoarele: (1) Fiecare politist are un dosar personal care cuprinde:
a) documentul de numire in functie, documentul de atestare a studiilor si cel privind depunerea juramantului;
b) documentele privind evaluarea anuala a activitatii acestuia, avansarile in functii, clase, grade sau categorii, recompensele acordate, precum si sanctiunile ce i-au fost aplicate, ordonate cronologic si fara discontinuitati;
c) declaratia de avere si alte documente, stabilite prin ordin al ministrului de interne.
(2) Se interzice introducerea in dosarul personal al politistului a oricaror documente referitoare la opiniile sale politice, sindicale, religioase sau de orice alta natura.

Ori ofiterii IPJ tocmai asta fac. Il taxeaza pentru ca face parte din sindicat. De asemenea, prin atitudinea acestora, se incalca si legea sindicatelor.

„In legea sindicatelor este precizat faptul ca nicio persoana nu poate fi constransa sa faca sau sa nu faca parte, sa se retraga sau nu, dintr-o organizatie sindicala. Asta imi dau de inteles. Domnii ma constrang sa ma retrag din SNAP, ca activitatea sindicala e problema privind evaluarea mea. Eu sunt bun, asa, ca politist, dar activitatea sindicala ma strica pe mine”, afirma agentul Viorel Stroe.

Acesta s-a adresat instantei de judecata, solicitand despagubiri morale in cuantum de 50 milioane lei vechi, precum si anularea si refacerea fisei de evaluare. Actiunea depusa in 26 martie la Tribunalul Maramures are termen pe data de 12 mai.

In prezent, Viorel Stroe are gradul de agent. De Ziua Politiei urma sa fie avansat agent principal.

Ciprian DRAGOS

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu