”Învață de la antreprenori” – Proiectul Camerei de Comerț și Industrie Maramureș, recunoscut la nivel național

Inițiativa Camerei de Comerț și Industrie Maramures de a promova antreprenoriatul în unitățile de învățământ prin intermediul proiectului ”Învață de la antreprenori” a devenit oficială și la nivel național. Asta urmare a semnării unui protocol de colaborare între Camera de Comerț și Industrie a României și Ministerul Educației care are ca scop promovarea și implementarea acestui proiect în toate județele țării.

Proiectul ”Învață de la antreprenori” a fost prezentat la finalul anului trecut de către președintele C.C.I. Maramureș, Florentin-Nicolae Tuș, la ședința Colegiului de Conducere al Camerei de Comerț și Industrie a României, iar în luna februarie, proiectul-pilot a fost adus și în atenția oficialilor din Ministerul Educației. Rezultatele obținute în primele 5 luni de la lansarea acestuia la nivel local au încurajat promovarea acestuia și au generat perspective pentru dezvoltarea lui.

Agreat de Camera de Comerț și Industrie a României, proiectul ”Învață de la antreprenori” s-a bucurat de o reală susținere la Ministerul Educației, astfel că în data de 9 mai a fost semnat oficial protocolul de colaborare de către cele două entități. Ca urmare, începând cu anul școlar 2024 – 2025, acest proiect-pilot va putea fi implementat în toate județele din România, prin Camerele de Comerț și Industrie, sub egida Ministerului Educației.

În Maramureș, proiectul se derulează în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al județului Maramureș, iar pregătirile pentru implementarea acestuia și în anul școlar 2024 – 2025 sunt avansate. Scopul Proiectului ”Învață de la antreprenori” este cel de a promova în rândul elevilor din învățământul public preuniversitar din România educația și competențele antreprenoriale, punând în mod direct în contact elevii cu antreprenorii, prin organizarea de evenimente și prezentări ale antreprenorilor în unități de învățământ și sesiuni de discuții între antreprenori și elevi.

Nu putem spune decât că suntem onorați că inițiativa noastră s-a conturat și la nivel național. Și trebuie să remarc că acest lucru a fost posibil în primul rând datorită membrilor Camerei de Comerț și Industrie Maramureș care au propus și susținut lansarea unui astfel de proiect la nivel local, antreprenorilor maramureșeni care au achiesat la propunerea noastră și s-au înscris în număr mare în programul nostru, respectiv unităților de învățământ care prin Inspectoratul Școlar al Județului i-au primit pe antreprenori la clase și i-au provocat pe elevi la discuții despre ceea ce înseamnă antreprenoriatul.

Noi, Camera de Comerț și Industrie Maramureș, am prezentat acest proiect atât Camerei de Comerț și Industrie a României cât și oficialilor din Ministerul Educației și ne bucurăm să avem azi, la nivel național, un protocol de colaborare semnat între cele două entități, documentul generând astfel o continuitate a ceea ce am început noi aici în Maramureș”, precizează dl. Florentin-Nicolae Tuș, președintele C.C.I. Maramureș.

Inițiativa Camerei de Comerț și Industrie Maramureș în privința lansării acestui program s-a dovedit a fi una de succes. Astfel, până în prezent, la nivelul acestui județ există 72 de școli înscrise, aproximativ 40 de antreprenori participanți și peste 2000 de elevi participanți la întâlniri. Ca o consecință firească, la nivelul CCIR s-a decis implementarea acestui proiect la nivel național, prin încheierea protocolului de colaborare cu Ministerul Educației, existând, totodată, și un interes sporit din partea celorlalte Camere de Comerț și Industrie Județene de a se implica, alături de companiile locale, în pregătirea elevilor pentru mediul antreprenorial.

În mod cert, sistemul de învățământ românesc are mare nevoie de astfel de programe, care să contribuie la stimularea și dezvoltarea abilităților antreprenoriale ale elevilor în modul cel mai practic cu putință”, a declarat președintele CCIR, Mihai Dărăban.

Camera de Comerț și Industrie Maramureș

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu