Interviurile ZiarMM: Oana Alexandra CHIRILĂ, candidat din partea SENS, la Senat

Ad imageAd image

Reporter: De ce ai ales să candidezi?

Oana CHIRILĂ: Am ales să candidez pentru că îmi doresc un nou tip de politică în România, o politică axată realmente pe cetățeni, pe respectarea drepturilor și pe bunăstarea noastră. M-am săturat de politicieni îmbrăcați în costumul-uniformă, care spun multe și fac puține, fără viziune și fără un plan pe termen lung. O lecție pe care am învățat-o până acum în viață este că dacă îți dorești să se întâmple ceva, trebuie să faci tu să se întâmple și să nu aștepți să pice de la altcineva sau de altundeva.

Reporter: Ce îți propui să faci dacă ești aleasă senator de Maramureș?

Oana CHIRILĂ: În primul rând, voi susține programul partidului, pentru că regăsesc în el valorile mele. În al doilea rând, doresc să reprezint în Parlament sectorul cultural fresh. Am gândit deja o serie de măsuri care trebuie luate de urgență, ce pot fi adoptate rapid și cu costuri minime, dar care ar putea să aibă un impact pozitiv mare. De exemplu, îmi propun definirea clară a statutului lucrătorului cultural și integrarea corespunzătoare a meseriilor din domeniu în Codul Ocupațiilor din România, reglementarea la nivel național a modului de acordare a licențelor pentru artiștii stradali, precum și menținerea unei cote reduse a TVA pentru cărți și evenimente culturale.

Dintre proiectele de mare anvergură care sunt necesare în România, în ceea ce privește patrimoniul, consider că prioritară este crearea unei rețele naționale de colectare și transport de urgență a obiectelor de patrimoniu și a unor centre regionale de depozitare a acestora în caz de calamități naturale sau de război. Sunt multe. O expunere detaliată a politicilor SENS privind Cultura va putea fi în curând consultată pe site-ul partidului. Bineînțeles, fiecare proiect legislativ pe care îl voi depune va fi elaborat în consultanță cu alți experți în domeniu.

Maramureșul are un potențial cultural și turistic enorm, deocamdată neexploatat suficient. În lume, cultura “vinde” foarte bine. Din păcate, noi încă nici nu prea știm cum să facem asta, nici nu dispunem de toate pârghiile legislative de care avem nevoie.

Cine este dr. Oana Alexandra CHIRILĂ?

Oana-Alexandra CHIRILĂ s-a născut la data de 1 septembrie 1991, în Baia Mare, unde a și copilărit. După absolvirea Colegiului Național “Gheorghe Șincai”, în 2010, Oana a plecat să își continue studiile la Universitatea din București. De la această universitate, Oana deține o diploma de licență în Istorie, Facultatea de Istorie, două diplome de master – una în Spațiul Islamic și una în Studii Religioase, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, precum și titlul de doctor în Filologie (Școala Doctorală de Studii Literare și Culturale, 2021). Oana este, de asemenea, bursieră Fulbright (2019-2020) și Erasmus+ (2014-2015). Interesul ei academic se leagă de istoria drogurilor în raport cu credințele religioase, fiind autoarea lucrării Un Sisif fericit. Islam, droguri și hip hop în cultura americană, apărută la editura Proema în două ediții. Din 2022, dr. Oana-Alexandra CHIRILĂ este muzeograf la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, unde coordonează două proiecte mari destinate tinerilor: Takeover Day și Roots – Festival de cultură urbană, ambele cu a treia ediție în pregătire.

Reporter: De ce SENS?

Oana CHIRILĂ: Dacă nu candidam de la SENS, votam SENS oricum, după cum am votat și Nicu Ștefănuță, la europarlamentare. Suntem tineri toți, ca dovadă că la Senat, unde vârsta minimă este 33 de ani, nu avem candidați în toată țara. Sunt oameni cu care am mai colaborat, în care am încredere și care își doresc aceleași lucruri ca și mine: dezincriminarea posesiei și a consumului de droguri, egalitatea de gen, parteneriat civil pentru persoanele LGBTQ+, spații verzi, economie circulară, un sistem de învățământ care să dezvolte gândirea critică și care să pună mai puțin accent pe memorare, investiții serioase în cercetare. Chiar dacă aceste lucruri par de nișă în România actuală, în realitate, ele au devenit deja o normalitate în țările dezvoltate. Sunt chestiuni de bun simț în mileniul III și e momentul să ținem și noi pasul.

Reporter: Dezincriminarea posesiei și a consumului de droguri este, încă, un subiect tabu. De ce ar trebui să susținem această inițiativă?

Oana CHIRILĂ: Din nou spun, la ora actuală, în țările dezvoltate, dezincriminarea și chiar legalizarea sunt o normalitate. Cele două noțiuni sunt diferite: dezincriminarea înseamnă că traficul este ilegal, dar consumul nu. Adică, dacă “te prinde” cu jumătate de țigară cu canabis, nu mai primești dosar penal. Această măsură are rolul de a lăsa autoritățile competente să își concentreze resursele către marele trafic, adică spre adevărata problemă. De asemenea, studiile arată că, pe grupe de vârstă, tinerii până în 25 de ani tind să încerce substanțe psihoactive măcar o dată, să zicem de curiozitate. Tendința de consum scade drastic după 25 de ani, pentru că oamenii au alte responsabilități: job-uri, familie, copii. De ce să cari toată viața cazier după tine pentru o distracție de tinerețe, de cele mai multe ori inofensivă? Istoric vorbind, cine vrea să își altereze starea va găsi o cale să o facă.

Totuși, asta nu înseamnă că nu înțelegem efectele nocive pe care consumul de substanțe psihoactive poate să le aibă. Ce propunem însă este schimbarea paradigmei: “mutarea” conceptului de dependență dinspre penal înspre sănătate publică, ajutorarea consumatorului și nu pedepsirea lui.

Reporter: Ce înțelege SENS prin egalitatea de gen?

Oana CHIRILĂ: Prin egalitatea de gen, SENS înțelege acordarea acelorași șanse și drepturi femeilor ca și bărbaților. Vorbim desigur despre dreptul garantat la avort, dar vorbim și despre alte situații. În Maramureș, de exemplu, candidează la Senat 20 de partide. Dintre acestea, doar două au femei drept cap de listă, SENS fiind unul dintre ele. Chiar nu ar fi fost și în celelalte partide doamne capabile să preia această responsabilitate? Treaba asta, zic, ar trebui să ne dea de gândit.

Ziar MARAMUREȘ

Distribuie articolul
2 Comments