INS: Turistii nerezidenti sositi in Romania au cheltuit in medie 2.583 de lei fiecare, in 2019

Numarul de turisti nerezidenti cazati in structurile colective de cazare turistica a fost, in 2019, de 2,67 milioane, cheltuielile acestora insumand 6,89 miliarde lei, potrivit informatiilor Institutului National de Statistica (INS), publicate marti, transmite AGERPRES.

In trimestrul patru din 2019, numarul acestora s-a ridicat la 563.700, iar cheltuielile lor s-au situat la 1,41 miliarde de lei.

Afacerile (inclusiv participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de catre 54% dintre turistii nerezidenti sositi in Romania in trimestrul patru din 2019, cheltuielile acestora reprezentand 56,7% din total. 46% dintre turistii nerezidenti sositi in Romania in trimestrul patru din 2019 au calatorit in scop particular, in principal pentru vacante (66%) si pentru vizitarea prietenilor si rudelor (16,4%). Calatoriile in scop particular includ calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit si alte activitati, precizeaza INS.

Din totalul nerezidentilor sositi in Romania, 53,1% si-au organizat sejurul prin agentii de turism, iar 27,1% si-au organizat singuri deplasarea. Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi in Romania a fost avionul, folosit de 83,3% din numarul total de turisti, in timp ce 10,9% au utilizat autoturisme proprii, 4,6% autocare si autobuze, iar 1,2% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcatiuni fluviale, autoturisme inchiriate, motociclete etc.).

Afacerile (inclusiv participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de catre 54,5% dintre turistii nerezidenti sositi in Romania in anul 2019, cheltuielile acestora reprezentand 57,5% din total. 45,5% dintre turistii nerezidenti sositi in Romania in anul 2019 au calatorit in scop particular, in principal pentru vacante (68,2%) si pentru vizita rudelor si prietenilor (10,3%). Calatoriile in scop particular includ calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit si alte activitati.

Potrivit statisticii, din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (49,9%), fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (92,2% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 17,9%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 13,1%. Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi, 45% au fost destinate alimentelor si bauturilor, iar 32,9% cadourilor si suvenirurilor. Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 52,1% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 39,6% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidentilor sositi in Romania, 48,6% si-au organizat sejurul prin agentii de turism, iar 32,3% si-au organizat singuri sejurul.

Potrivit datelor INS, principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi in Romania a fost avionul, folosit de 80,7% din numarul total de turisti, in timp ce 11%, au utilizat autoturisme proprii, 6,8% autocare si autobuze, iar 1,5% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcatiuni fluviale, autoturisme inchiriate, motociclete etc.).

TAGGED:
Distribuie articolul
Adaugă un comentariu