Incotro sportul maramuresean? Minaur pe cale de disparitie!

Ultima intalnire din acest sezon a reprezentantilor presei cu conducerea echipei HC Minaur Stiinta CSM Baia Mare nu a fost una nici de bun augur, nici de bucurie. Radu Mare, presedinte executiv si Lascar Pana, presedinte de onoare, au facut o radiografie a sezonului ce s-a incheiat.

Datele pe care le-am aflat nu sunt de noutate absoluta. Stim ca situatia este una extrem de grava la clubul din Valea Rosie. „Locul IX pe care ne-am clasat este unul sub potentialul lotului pe care il are Minaur, dar unul care evidentiaza situatia financiara cu care ne-am confruntat. La inceput de sezon am plecat cu restante de 5 salarii la jucatori si l-am incheiat cu restante de 8 salarii”, a precizat Radu Mare.

Adevarul este ca doar cu 1-2 oameni de afaceri nu se face primavara. Nu poti rezista in prima Liga fara ajutor substantial. „Este un moment de cumpana in istoria Minaurului” a completat Radu Mare.

Daca va exista vointa in randul autoritatilor locale si judetene, Minaur va merge mai departe. Daca nu, nu! A trecut vremea strangerilor de mana sau a batailor de compasiune pe umar.

Dar sa vedem ce datorii are Minaur la ora aceasta: 7 miliarde lei vechi la Finante (mare parte dobanzi si intarzieri la plata, dar si plata unor sume retroactive la TVA!?), vreo 5 miliarde la jucatori si sub 150 milioane lei vechi la terti.

Nici din punctul de vedere al loturlui situatia nu este mai roza. Stamate va pleca sigur. El este momentan in Franta, la un control, si se va intoarce peste o luna cand va decide daca va evolua in tara sau in strainatate. Alti 9 jucatori sunt cu contractele la final: Viman, Irimus, Viman, Varady, Sas, Bondar, Petru Pop, Gavrilovic si Halmagy.

Nu se stie cine va ramane… Dintre cei cu contracte sunt unii care vor sa pece. „La aceasta ora, nu exista nicio oferta pentru nici unul dintre jucatorii aflati sub contract” a precizat Radu Mare.

„Va dati seama ce e in sufletul meu! Minaur este pe un drum gresit” a spus Lascar Pana. Omul care a fost din nou extrem de vehement la situatia dezastroasa in care a ajuns clubul.

„Am intrat in anonimat in ceea ce priveste performanta. Lipsa acestei performante a dus si la retragerea finantatorilor. In ultimii 5 ani, Minaur a ocupat doar locuri neonorabile. Nu se poate ca Minaur intra intr-un con de umbra. Si sunt mai multe cauze. Unul este si lipsa de coeziune din sanul echipei. Sunt mai multe bisericute: una a jucatorilor mai vechi, cu experienta, o alta a celor care au venit mai nou. Si una a jucatorilor tineri” a spus Lascar Pana.

Nu i-a menajat nici pe cei care conduc destinele municipiului si ale judetului. A acuzat modul in care se impart banii, vorbind despre protejarea sportului cu balonul oval in dauna fotbalului sau a handbalului, care au ajuns „Cenuseresele” Maramuresului. Si asta chiar daca cele mai mari performante se leaga de aceste sporturi.

A atacat si managementul de la club din ultimii 5 ani, vorbind de proasta selectie a jucatorilor. „Performanta o da si continuitatea de pe banca tehnica. La noi, in 5 ani, au fost foarte multi antrenori: Caba, Chircu, Avramescu, Craciun si Mironescu. Nu se poate asa ceva…” a spus Lascar Pana.

De criticile lui Pana nu au scapat nici jucatorii. „Unii dintre ei nu au ce cauta la echipa. Multi s-au complacut in aceasta situatie. La ultimul meci si-au batut joc de ei. Cum s-au respectat ei? Sau au vrut sa moara capra vecinului. Adica sa nu iasa Satu Mare pe 10. De ce sa nu ai prieteni la 60 de km? Nu inteleg un astfel de comportament” a concluzionat Lascar Pana.

Ce ar mai fi de adaugat? Doar un dram de amaraciune pentru un Diamant ce este ingropat in praf. Raman multe intrebari. Va mai continua Minaur in prima Liga? Cu ce jucatori? Cu ce antrenori? Cu ce bani? Ce merita autoritatile daca Minaur va muri?

Exista speranta? Speram ca in perioada imediat urmatoare raspunsuri pozitive la aceste intrebari sa fie date… Sa putem vorbi si la viitor de Minaur. Trecutul spune multe: 23 de participari in cupe europene si 25 pe pozitii de frunte in prima liga din handbalul masculin baimarean. Dar si 5 ani fara echipe straine in polivalenta. Aduse de Minaur.

Cum vom vorbi despre echipa copilariei noastre? Despre echipa tineretilor parintilor nostri. Despre echipa care ne-a dus de la agonie la extaz. Despre echipa care ne-a facut sa plangem si sa ne imbratisam de bucurie. Echipa pentru care a batut inima unui judet si a unei tari. Minaur – Diamant de Maramures – incotro?

Radu TOLAS

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu