Incendii: Australia mobilizeaza 3.000 de militari rezervisti

Australia a chemat 3.000 de rezervisti sa se desfasoare pentru a face fata incendiilor de vegetatie care devasteaza in prezent tara, a anuntat sambata premierul Scott Morrison, o mobilizare fara precedent, noteaza AFP, informeaza AGERPRES.

„Aceasta decizie permite sa avem mai multi oameni pe teren, mai multe avioane pe cer, mai multe nave pe mare”, a declarat Scott Morrison, criticat pentru modul in care a gestionat incendiile violente care dureaza din septembrie.

Un general doua stele a fost numit pentru a superviza interventia armatei, iar HMAS Adelaide – o nava de debarcare cu elicoptere – a fost desfasurata pentru a contribui la efortul de lupta contra focului.

De mai multe luni, armata australiana isi aduce ajutorul in materie de recunoastere aeriana, cartografie, cautare si salvare, logistica si sprijin aerian.

Circa 2.000 de militari au fost deja desfasurati.

„Guvernul nu a luat aceasta decizie superficial”, a afirmat ministra apararii, Marise Payne.

„Este pentru prima data cand sunt mobilizati atat de multi rezervisti. Cred ca este pentru prima data in istoria tarii noastre”, a subliniat ea.

Un numar mai mic de rezervisti au fost desfasurati pentru a lupta impotriva incendiilor in statul Queensland (nord-est).

Acest anunt intervine in contextul in care premierul Scott Morrison este de mai multe saptamani tinta criticilor din cauza gestionarii actualei crize.

Sfarsitul de saptamana se anunta catastrofal pe frontul incendiilor.

Temperaturile caniculare asteptate sambata – depasind 40 de grade Celsius – vor fi insotite de vanturi violente care risca sa inteteasca unele incendii de vegetatie care ard in intreaga tara de patru luni, majoritatea scapate de sub control.

De la inceputul anotimpului de incendii in septembrie, cel putin 22 de persoane si-au pierdut viata, alte zeci sunt date disparute si peste 1.300 de case s-au transformat in cenusa.

O suprafata de doua ori mai mare decat Belgia a ars.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu