ÎN ȘEDINȚA DE MAINE – Vida Gheza devine post-mortem cetățean de onoare al Băii Mari

În atenția consilierilor locali se vor afla maine, 17 februarie, două proiecte de hotărare, primul dintre ele fiind cel privind acordarea post – mortem a titlului de „Cetăţean de onoare al municipiului Baia Mare”, sculptorului Gheza Vida, personalitate artistică remarcabilă.

Vida Gheza nu mai are nevoie de nicio prezentare. De numele său se leagă Monumentul Martirilor de la Moisei, figurinele inițiale putand fi admirate la intrarea în Muzeul de Etnografie. Colecția sa de cactuși poate fi admirată în Parcul Central.

Potrivit Wikipedia, convingerile sale politice îl fac să plece ca voluntar în Spania, unde, în timpul războiului civil spaniol (1936-1939) luptă de partea guvernului republican, în ultima parte în regimentul român de artilerie comandat de Valter Roman. Apoi, în 1939, trece în Franța împreună cu populația refugiată. Aici va sta în lagărele de la Saint-Cyprien, Gurs și Argelès-sur-Mer. În tot acest timp va fi cunoscut ca Grigore, nume cu care își semnează și lucrările. După ce Germania invadează Franța, este dus la muncă forțată în Germania, lângă Pădurea Neagră, dar evadează și ajunge la Baia Mare.

În 1964 primește titlul de Artist al Poporului, la inaugurerea Monumentului ostașului român din Carei, la împlinirea a 20 de ani de la eliberarea întregului teritoriu al țării de sub ocupație fascistă. Monumentul a fost realizat de Vida în colaborare cu arhitectul Anton Dâmboianu. În Baia Mare mai avem Sfatul Batranilor, monument amplasat în fața Palatului Administrativ din municipiu.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu