ÎN MARAMUREȘ – 466 de cazuri de violență domestică în primele 2 luni ale anului

Violența domestică este o realitate care nu poate fi neglijată și trecută cu vederea. Ea există, iar mai nou oamenii legii iau măsuri dintre cele mai dure când au de a face cu astfel de cazuri. Care nu sunt deloc puțin, numai în primele 2 luni ale anului fiind necesară intervenția poliției la 466 de cazuri de violență domestică. Cele mai multe dintre acestea, 322, au avut loc în mediul urban, respectiv 144 în mediul rural.

Datele oficiale ale IPJ Maramureș arată că în primele 2 luni ale acestui an, polițiștii maramureșeni au emis 60 ordine de protecție provizorii, 25 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție de instanțele de judecată.

„Un număr mai mare de infracțiuni din sfera celor de violență domestică arată amploarea fenomenului și necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui. În același timp, indică faptul că victimele violenței domestice au din ce în ce mai mare încredere să sesizeze poliția. Cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor o au „lovirea sau alte violențe” – 111 fapte și ,,abandon de familie” – 28 fapte.

După locul comiterii, 104 infracțiuni au fost comise în mediul urban, 79 în mediul rural, 133 la domiciliu și 50 în spațiul public În primele 2 luni ale anului 2024, s-a înregistrat un număr de 184 de autori care comit astfel de fapte, și un număr de 199 victime. Din totalul victimelor infracțiunilor de violență domestică, 27 sunt bărbați, 129 sunt femei, iar 43 sunt minori. Referitor la nerespectarea ordinului de protecție, au fost sesizate 10 infracțiuni, dintre care 7 în mediul urban și 3 în mediul rural.

Din totalul ordinelor de protecție provizorii emise, 47 au fost confirmate de unitățile de parchet. Polițiștii emit ordine de protecție provizorii în exercitarea atribuțiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc”, precizează, pentru ziarmm.ro, IPJ Maramureș.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu