IMPORTANT! Măşti obligatorii pentru toţi maramureşenii. Ieşirea din casă fără faţă acoperită, strict interzisă!

Prefectul de Maramureș, Silviu Ungur a semnat documentul prin care sunt aprobate cele patru măsuri, care au fost propuse de șeful administrației județene pentru prevenirea răspândirea bolii COVID-19 în Maramureș. Cele patru măsuri noi au caracter de obligativitate în județ și se pun în aplicare de luni, 6 aprilie 2020.

”Începând cu data de 6 aprilie 2020, devine obligatorie pentru toți cetățenii județului Maramureș sau pentru cei care tranzitează județul, acoperirea feței (nas, gură) cu mască, inclusiv măști improvizate sau alte materiale de protecție, de unică folosință sau reutilizabile, în vederea reducerii riscului epidemiologic, de transmitere a virusului SARS-Cov-2. Măsura va fi aplicată în spații publice sau la locul de muncă de către toate persoanele, fie că acestea prezintă simptome de infecție respiratorie sau nu”, a declarat șeful administrației județene.

A doua măsură este una așteptată de multă vreme, respectiv testarea, la finalul perioadei de carantinare, a persoanelor care ies din carantina instituționalizată, județul nostru având cei mai mulți carantinați după București – Ilfov. Astfel, începând de luni, 6 aprilie, toate persoanele aflate în carantină în județul Maramureș vor fi testate (prin efectuarea de teste rapide – serologice) pentru evaluarea riscului epidemiologic de infectare cu noul coronavirus, imediat după expirarea termenului minim de 14 zile de carantinare.

Fondurile necesare achiziționării testelor rapide vor fi asigurate de către Consiliul Județean Maramureș, din Fondul de Rezervă al județului, iar testele vor fi puse la dispoziția administrațiilor locale pe a căror rază teritorială se află centrele de carantină instituționalizată din Maramureș. Procedura de testare va fi realizată de către voluntarii de la Crucea Roșie și cei ai Serviciului Maltez, cu respectarea tuturor măsurilor de protecție personală și dotarea acestora cu echipament de protecție corespunzător, se arată în a doua măsură solicitată de președintele CJ Maramureș.

O a treia măsură face referile la obligațiile angajatorilor, care trebuie să instituie măsuri preventive de sănătate și de reducere a riscului epidemiologic. Acestea fac referire la evaluarea și monitorizarea zilnică a stării de sănătate a angajaților și raportarea neîntârziată către numărul de urgență 112, a angajaților cu simptome de infecție respiratorie acută (a celor care se prezintă la muncă sau a celor care solicită concediu medical); asigurarea că toți angajații aplică măsurile de precauționare pentru reducerea riscului epidemiologic de transmitere a virusului SARS-C0V-2, respectiv acoperirea nasului și a gurii, prin măști de protecție sau improvizate.

A patra și ultima măsură solicitată la CJSU, face referire la asigurarea cu cele necesare traiului zilnic pentru persoanele care se află în izolare la domiciliu. Acestea vor apela la rude și la aparținătorii din raza localității de domiciliu și care sunt obligați să le susțină. În situația în care persoanele aflate în autoizolare nu au soluții de asigurare a aprovizionării, acestea vor informa administrațiile locale. Autoritățile locale au obligația organizării unei evidențe a persoanelor aflate în autoizolare datorită pandemiei SARS-CoV-2 și a organizării unui serviciu de aprovizionare a persoanelor aflate în autoizolare, inclusiv prin implicarea mediului asociativ și a voluntarilor.

”Maramureșul a fost primul județ care a adoptat un plan de măsuri pentru protejarea cetățenilor săi și suntem, încă, unul dintre puținele județe din România fără decese înregistrate din cauza coronavirusului SARS-CoV-2. Este imperios necesar să rămânem sănătoși și uniți”, a conchis șeful administrației județene.

ZiarMaramures.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu